Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat că va folosi arme nucleare împotriva SUA, Regatului Unit, Germaniei și Ucrainei dacă Moscova pierde toate teritoriile ucrainene ocupate, relatează Kyiv Independent.

Dmitri MedvedevFoto: Ekaterina Shtukina / AP / Profimedia

Medvedev, care este și fost președinte al Rusiei, a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare. Criticii săi spun că declarațiile sale sunt mai degrabă blufuri pentru a intimida decât planurile reale ale Rusiei și au scopul de a speria Occidentul să facă concesii.

  • „Încercările de a restabili granițele Rusiei din 1991 vor duce doar la un singur lucru - un război global cu țările occidentale cu utilizarea întregului nostru arsenal strategic (nuclear) împotriva Kievului, Berlinului, Londrei și Washingtonului. Și împotriva tuturor celorlalte locuri istorice frumoase care au fost incluse de mult ca ținte ale triadei noastre nucleare”, a spus Medvedev într-o referire la triada rachetelor balistice intercontinentale, rachetelor balistice lansate de submarin și bombardiere strategice cu arme nucleare.

Medvedev a spus că o potențială înfrângere a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei și „dezintegrarea țării” ar putea declanșa un război nuclear.

Medvedev, un aliat apropiat al lui Putin, a amenințat în mod regulat Ucraina și NATO cu un atac nuclear.

În februarie 2023, potrivit fostului președinte rus, furnizarea în continuare de arme Kievului riscă să conducă la o catastrofă nucleară globală.

În iulie 2023 Dmitri Medvedev a declarat că Moscova va trebui să folosească o armă nucleară dacă contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului va fi un succes.

Citește și:

Putin spune că Ucraina este o „chestiune de viață și de moarte” pentru Rusia