​Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, a fost demis după ce armata ucraineană a reuşit să scufunde săptămâna aceasta încă o navă militară rusă, afirmă joi bloggeri militari ruşi, precum și un fost consilier de la Kremlin, potrivit Reuters.

Amiralul Viktor SokolovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Nu există însă o confirmare oficială a demiterii amiralului Sokolov, notează agenția Reuters, precizând că Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitării de a comenta informațiile.

Amiralul Viktor Sokolov a preluat comanda Flotei ruse de la Marea Neagră în septembrie 2022, după serie de pierderi umilitoare suferite de această flotă, în special scufundarea navei sale amiral, crucişătorul Moskva, lovit de rachete anti-navă ucrainene.

Dar, în pofida acestei schimbări la nivelul conducerii, navele de război rusești au continuat să primească lovituri din partea forțelor ucrainene, a căror marină proprie este minusculă prin comparație. Iar flota rusă a înregistrat noi pierderi, navele sale aflate în porturi sau pe mare devenind tot mai des ţinta atacurilor ucrainene atât cu rachete cât şi cu drone maritime.

Armata ucraineană susţine că a „distrus” astfel, de la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, în total 25 de nave militare rusești şi un submarin. A reușit să alunge navele rusești din anumite părți ale Mării Negre, ceea ce i-a permis să deschidă un coridor vital de transport maritim al cerealelor.

Miercuri, Ucraina a anunţat distrugerea navei ruse de desant Cezar Kunikov, într-o operaţiune în care au fost folosite drone de atac în largul peninsulei Crimeea.

Deși demiterea amiralului Viktor Sokolov nu a fost confirmată oficial, Reuters amintește că Moscova a înlocuit adesea în decursul războiului cu Ucraina ofiţeri de rang înalt fără a face vreun anunţ public.

Pe lângă bloggerii militari ruşi, despre înlăturarea lui Sokolov a mai relatat joi, fără a cita surse, și un fost consilier al Kremlinului, Serghei Markov.

Citește și:

____