Ucraina a distrus miercuri o mare navă de debarcare rusească în largul coastelor Crimeei ocupate, într-o operațiune cu drone navale care a produs o spărtură în babordul navei Cezar Kunikov și a făcut ca aceasta să înceapă să se scufunde, au anunțat agenția de spionaj militar și forțele armate ale Kievului. Kremlinul a refuzat să comenteze informația.

Nava Tsezar KunikovFoto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

14:01 Ucraina a început să folosească drone navale kamikaze (Unmanned surface vehicle - USV) în toamna anului 2022, amintește site-ul de specialitate Naval News. Primul atac, care a avut loc la 29 octombrie 2022, a fost șocant pentru Flota rusă din Marea Neagră, deoarece nu se aștepta la așa ceva. Se pare că o fregată din clasa Amiral Grigorovici și o navă de contramăsuri împotriva minelor au fost lovite de USV-ul ucrainean în timpul atacului de atunci.

Flota rusă a Mării Negre a pierdut un număr semnificativ de nave militare, inclusiv nave de luptă și nave logistice, în urma atacurilor kamikaze ale USV-urilor ucrainene din ultimul an.

Deși navele rusești au reușit să respingă unele atacuri cu ajutorul mitralierelor, aceasta nu pare a fi o soluție solidă împotriva dronelor kamikaze ucrainene, deoarece continuă să piardă active militare cu fiecare atac.

Atacurile ucrainene demonstrează eficacitatea dronelor kamikaze, care sunt dificil de detectat și de combătut și trebuie monitorizate cu atenție timp de 24 de ore cu senzori eficienți, mai spune sursa citată.

13:42 Secretarul general al NATO a declarat miercuri că marina rusă a suferit „pierderi grele" în Marea Neagră, calificând acest lucru drept un „mare succes" pentru forțele ucrainene.

„Ucrainenii au reușit să provoace pierderi grele marinei rusești în Marea Neagră", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, fără să comenteze în mod special despre nava de război rusă „Cesar Kunikov", pe care Kievul a afirmat miercuri că a distrus-o. (AFP)

12:03 Kremlinul a refuzat miercuri să comenteze afirmația armatei ucrainene potrivit căreia forțele sale ar fi scufundat nava de debarcare Cezar Kunikov a marinei ruse în apropiere de peninsula Crimeea.

11:31 De remarcat că nicio agenție sau publicație rusă nu a făcut referire până acum la afirmațiile ucrainene privind scufundarea navei. Ministerul rus al apărării nu a reacționat nici el pe Telegram sau prin alte canale de comunicare.

11:10Directoratul Principal de Informații al Ucrainei a publicat o înregistrare video care arată cum nava rusească de desant Cezar Kunikov a fost scufundată în Marea Neagră cu ajutorul unui val de atacuri ale dronelor kamikaze navale.

10:52 De remarcat că nava a fost lovită în aceeași zi în care, acum 81 de ani, murea ofițerul sovietic al cărui nume îl poartă. Cezar Lvovici Kunikov (23 iunie 1909 - 14 februarie 1943, a fost ofițer în infanteria navală sovietică. El a fost comandant al unei operațiuni de debarcare prin care a fost cucerită plaja Malaya Zemnlya în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial și a fost rănit mortal atunci.

09:46 Armata ucraineană a confirmat informația pe canalul său de Telegram: „Forțele armate ucrainene, împreună cu unitatea de informații a Ministerului Apărării, au distrus marea navă de debarcare Cezar Kunikov. Aceasta se afla în apele teritoriale ucrainene în apropiere de Alupka în momentul loviturii".

Ukrainska Pravda a publicat mai multe înregistrări video care arată o coloană de fum deasupra mării în largul coastei sudice a Crimeei, precum și elicoptere care zboară deasupra mării.

Parlamentarul ucrainean Oleksiy Honcharenko a declarat și el că nava vizată este Cezar Kunikov, care a participat la operațiunile militare rusești din Georgia în 2008.

Rusia nu a comentat încă informația, dar Ministerul rus al Apărării a transmis dimineață devreme că a doborât șase drone aeriene ucrainene deasupra Mării Negre. NU este clar dacă există vreo legătură între aceste evenimente.

Cezar Kunikov era o navă de debarcare din clasa Ropucha, cu un deplasament maxim de peste 4.000 de tone. Ea avea o lungime de 112 metri și o lățime de 15 metri și putea atinge o viteză de peste 17 noduri.

Nava Flotei Ruse de la Marea Neagră are în mod normal un echipaj de 87 de persoane.

Se pare că unul dintre rolurile în care putea fi folosită era acela de a desfășura mine maritime. De asemenea, putea fi folosită în diferite combinații de transport, inclusiv pentru operațiuni de debarcare. Putea, de exemplu, să transporte 10 T-55 cu 40 de tanchiști, plus alți 150 de soldați.

Este a doua reușită de luna aceasta a ucrainenilor, după ce, pe 1 februarie, au anunțat că au scufundat corveta rusească Ivanovets, înarmată cu cu rachete ghidate. Imaginile dezvăluite public au arătat că informația este cel mai probabil adevărată.

Amintim că, în decembrie, rachete de croazieră ucrainene au lovit o mare navă de război rusă de debarcare în Crimeea. Atunci, într-un atac spectaculos cu rachete Storm Shadow asupra portului Feodosia a fost lovită Novocerkassk, tot o mare navă de debarcare din clasa Ropucha.

Urmărește ultimele evoluții din a 721-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.