Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marți că nu se așteaptă ca alianța să emită o invitație de aderare Ucrainei la summitul de la Washington din iulie, relatează Reuters.

Război în UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„În ceea ce privește summitul din această vară, nu mă aștept ca alianța să emită o invitație în acest moment”, a spus Smith, ca răspuns la o întrebare înaintea reuniunii miniștrilor apărării NATO de joi.

În timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei, Ucraina a precizat clar că scopul său este de a deveni membru al alianței militare conduse de SUA.

„Am muncit foarte mult de la summitul de la Vilnius de anul trecut pentru a trece la o serie de pași pentru a continua să ajutăm prietenii noștri din Ucraina cu reformele necesare în propria lor țară pentru a se apropia de integrarea euro-atlantică”, a spus Smith.

„Și continuăm să ne concentrăm în primul rând pe sprijinirea lor în lupta actuală și să ne asigurăm că pot prevala pe câmpul de luptă”.

Kievul și unii dintre aliații săi din NATO, în special din Europa de Est, au făcut eforturi pentru o invitație de aderare, chiar dacă acceptă că Ucraina nu ar putea adera la NATO în timp ce este încă în război.

La un summit din Lituania de anul trecut, liderii NATO au spus că viitorul Ucrainei este în alianță, dar nu au ajuns să emită o invitație sau să stabilească un calendar pentru aderare.

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.