Kremlinul a negat luni informațiile potrivit cărora forțele sale armate ar folosi în Ucraina sistemul de internet prin satelit „Starlink” dezvoltat de compania SpaceX a lui Elon Musk, relatează Reuters și Yahoo News.

Elon Musk și serviciul său de acces la internet prin satelit StarlinkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Întrebat luni despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că terminalele Starlink nu sunt certificate în Rusia și, prin urmare, nu ar putea fi utilizate în țară.

„Aceste sisteme nu sunt certificate la noi, prin urmare nu pot fi furnizate oficial aici și nu sunt furnizate oficial”, subliniind că Starlink „nu poate fi utilizat în niciun fel” de către ruși.

El le-a mai spus jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin că Moscova „poate” nu ar trebui să intervină în „discuția dintre regimul de la Kiev și omul de afaceri Musk”, o aparentă referință la divergențele anterioare compania miliardarului sud-african și conducerea de la Kiev privind folosirea Starlink în scopuri militare.

Imagini publicate pe rețelele de socializare vinerea trecută arată cum militarii ruși ar fi reușit să pună mâna pe numeroase sisteme de antene Starlink care le-ar permite accesul la rețeaua de sateliți SpaceX ce le poate furniza o acoperire cu internet chiar și în zone izolate și pe linia frontului.

Nu este clar cum au reușit rușii să pună mâna pe sistemele Starlink, compania lui Elon Musk declarând în repetate rânduri în trecut că nu face afaceri cu guvernul rus. O ipoteză lansată de unii comentatori ar fi că rușii ar fi reușit să cumpere sistemele Starlink prin intermediari de pe unele piețe din țări terțe.

Kremlinul și Elon Musk neagă că trupele rusești ar folosi sistemul Starlink

După apariția imaginilor pe platformele social media serviciile de informații de la Kiev au declarat că forțele armate ruse folosesc într-adevăr sisteme Starlink pentru a-și coordona forțele.

Împreună cu această confirmare, serviciile secrete militare ucrainene au publicat și o înregistrare dintr-o convorbire telefonică interceptată, în care soldați ruși discută despre faptul că ar fi reușit să instaleze cu succes un terminal Starlink.

Deși rapoartele cu privire la consecințele utilizării acestei tehnologii de către Rusia au fost vagi, militari ucraineni au declarat pentru publicația Defense One că acest lucru le va face viața mai dificilă.

Elon Musk a negat însă vehement faptul că sistemul Starlink ar fi folosit de către Rusia.

„Un număr de știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink către Rusia. Acest lucru este categoric fals. Din informațiile pe care le deținem niciun [terminal] Starlink nu a fost vândut direct sau indirect către Rusia”, a scris miliardarul duminică pe rețeaua „X” pe care o deține.

Urmărește ultimele evoluții din a 719-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.