Efective mari de trupe rusești atacă Avdiivka din toate părțile și situația devine tot mai dificilă pentru trupele ucrainene care apără orașul, a declarat joi primarul său, citat de Reuters.

Aparatori ucraineni la AvdiivkaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Armata rusă a preluat inițiativa pe frontul din estul Ucrainei după eșecul ofensivei Kievului de anul trecut și încearcă să taie liniile de aprovizionare și să încercuiască din octombrie anul trecut forțele ucrainene din Avdiivka, un oraș-cheie din regiunea Donețk.

„Inamicul ne presează din toate direcțiile. Ei lansează asalturi cu forțe foarte mari”, a declarat primarul Vitalîi Barabaș în cadrul unor comentarii difuzate de televiziunile ucrainene. El a descris situația din acest sector al frontului din estul Ucrainei ca fiind „foarte dificilă și fierbinte”.

Orașul Avdiivka a fost distrus aproape în întregime după începerea invaziei rusești în februarie 2022 în condiții în care aici s-au dus lupte și în timpul războiului din Donbas, declanșat de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei la scurt timp după anexarea ilegală a Crimeii în urmă cu 9 ani.

Barabaș a mai spus joi că în prezent doar 941 de locuitori au rămas în orașul care odată era căminul a 32.000 de persoane.

Situație „pe alocuri critică” la Avdiivka

Oficialul ucrainean a declarat miercuri că situația este „pe alocuri critică” și „foarte complicată”, adăugând că grupuri de sabotori şi cercetaşi ruşi se infiltrează în localitate, provocând ciocniri izolate pe străzi cu armata ucraineană.

„Nu înseamnă că totul este pierdut”, a încurajat însă Barabaș cu o zi în urmă.

În actualizarea sa zilnică privind situația de pe front, Statul Major de la Kiev a spus joi că trupele din Avdiivka luptă pentru a respinge forțele rusești.

„Soldații noștri țin cu fermitate linia de apărare, provocând pierderi semnificative invadatorilor”, a declarat armata ucraineană, adăugând că situația este tensionată și în alte sectoare ale frontului din estul țării.

„Inamicul încearcă să ne străpungă apărarea în zona Ceasov Iar (n.r. un alt oraș din regiunea Donețk) și recurge la acțiuni locale desfășurate de grupuri de asalt mici [care atacă] sub acoperirea dronelor și artileriei”, a transmis Statul Major al Ucrainei pe canalul său de Telegram.

Forțele rusești au reușit să intre în Avdiivka pe 24 ianuarie, însă au fost respinse ulterior de contraatacurile ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 715-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.