Armata rusă a reușit să intre pentru prima dată în orașul ucrainean Avdiivka, un focar de lupte în estul țării, dar a fost respinsă, a declarat miercuri primarul acestuia pentru AFP, o nouă ilustrare a asalturilor repetate ale Moscovei în Donbass.

Poziție ucraineană pe frontul din AvdiivkaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Grupuri rusești de sabotaj și de recunoaștere au intrat în partea de sud a orașului Avdiivka, dar au fost respinse”, a declarat Vitali Barabach, descriind situația ca fiind „dificilă, dar sub control”.

„Acum nu mai sunt acolo, armata ucraineană i-a dislocat și și-a recăpătat pozițiile”, a dat el asigurări, dar „inamicul continuă să atace”.

Vitali Barabach a confirmat că aceasta a fost „prima” incursiune a forțelor ruse în acest oraș industrial din regiunea Donețk. Dar el nu a precizat când a avut loc și nici cât a durat.

Forțele rusești încearcă de luni de zile să încercuiască Avdiivka, unde soldații ucraineni sunt cantonați în poziții fortificate.

Acesta a fost unul dintre epicentrele luptelor de la eșecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut.

Orașul a căzut pentru scurt timp în mâinile separatiștilor pro-ruși înarmați de Moscova în iulie 2014, înainte de a reveni sub control ucrainean. Acum, distrus în mare parte, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

Potrivit primarului, aproximativ 1.078 de civili trăiesc încă acolo, în ciuda bombardamentelor neîncetate.

Din toamnă și din cauza eșecului contraofensivei ucrainene, armata Moscovei a recâștigat inițiativa, în special pe frontul de est.

Săptămâna trecută, Rusia a revendicat două localități mici din regiunile Donețk și Harkov.

În același timp, Ucraina și Rusia se acuză reciproc de intensificarea loviturilor în zonele civile.

Marți, noi atacuri masive au vizat mai multe orașe ucrainene, provocând moartea a aproximativ douăzeci de persoane.

Numai în Harkov, în estul țării, aceste bombardamente au ucis 10 persoane și au rănit alte 70, a declarat miercuri guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Acesta a fost unul dintre cele mai „masive” atacuri asupra orașului de la începutul anului 2022, a adăugat el.