Primarul Kievului, Vitali Klitschko, s-a pronunțat din nou în favoarea menținerii în funcție a generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, în condițiile în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că analizează înlocuirea sa, relatează Meduza.

Vitali Kliciko, primarul KievuluiFoto: Pavlo Bahmut/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Klitschko afirmă într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram că, mulțumită lui Zalujnîi, ucrainenii au crezut cu adevărat în forțele armate ale țării și că generalul a fost nevoit să gestioneze „prea multe momente dificile” de la începutul invaziei rusești.

„Dar, din păcate, astăzi este momentul în care politica poate fi mai presus decât bunul simț și interesele statului. Și acest moment nu depinde de Zalujnîi. Sper că autoritățile înțeleg seriozitatea demersurilor pe care le fac acum și responsabilitățile în deplinătatea lor. Pentru că astăzi, când Ucraina luptă la propriu pentru existența sa, principalul lucru este eficacitatea luptei și coerența armatei și unitatea societății”, a mai scris Klitschko.

În opinia sa, societatea nu este sigură că „rocarea anunțată prin indicii” .

„Și acest lucru trebuie luat în considerare (...) Opriți intrigile politice și lupta internă. Astăzi trebuie să luptăm pentru un singur lucru - pentru victoria Ucrainei”, a concluzionat primarul Kievului.

Te-ar putea interesa și:

Zelenski a confirmat zvonurile că are în vederea demiterea generalului Zalujnîi

Comentariile sale vin după ce președintele Zelenski a confirmat pentru prima oară că ia în considerare posibilitatea demiterii lui Zalujnîi, dar și a altor oficiali ucraineni de rang înalt.

„Este o întrebare care îi privește pe oamenii care trebuie să conducă Ucraina”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu acordat televiziunii publice italiene RAI, când a fost întrebat despre informațiile tot mai numeroase potrivit cărora era pe cale să îl demită pe Zalujnîi.

„Este necesară o resetare, vorbesc despre o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei. Mă gândesc la această înlocuire. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării”, a mai spus Volodimir Zelenski în interviul difuzat de RAI duminică.

În ceea ce-l privește pe Klitschko, fostul boxer și-a exprimat sprijinul pentru comandantul armatei și la începutul lunii decembrie a anului trecut, după ce Zalujnîi a lăsat de înțeles că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.

„A spus adevărul”, a spus Klitschko într-un interviu pentru presa din Elveția. „Câteodată oamenii nu vor să audă adevărul, dar până la urma acesta contează”, a afirmat primarul Kievului, într-o încercare a explica tensiunile existente în ţară.

„Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta”, a mai spus Klitschko în cadrul interviului în cauză, adăugând că președintele ucrainean plătește acum pentru unele din greșelile pe care le-a făcut.

Urmărește ultimele evoluții din a 712-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.