Rusia a lansat sâmbătă dimineață un nou val de atacuri cu rachete, fiind declanșate alarme aeriene în toate regiunile ucrainene. Forțele Moscovei au lansat inclusiv rachete supersonice Kinjal, una fiind doborâtă în timp ce se îndrepta spre Kiev, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Soldat ucrainean pregătind o dronă cu rază lungă pe frontul din BahmutFoto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

08:44Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 689 - LIVE pe HotNews.ro:

23:05 Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul către ucraineni de sâmbătă seară:

„Ne pregătim deja pentru Forumul de la Davos. Pentru a ne prezenta poziția și capacitățile. Capacitățile comune ale tuturor celor de pe glob care doresc să lase o lume în care să domnească stabilitatea și în care libertatea să însemne ceva pentru copiii lor. În care valorile noastre, nu nebunia unui dictator sau altul, să prevaleze”.

22:34Rusia l-a desemnat drept „agent străin” pe un celebru romancier: „Teroriştii m-au declarat terorist”

Rusia l-a desemnat pe Boris Akunin, unul dintre cei mai populari romancieri ai ţării, drept agent străin. Akunin a fost adăugat într-un registru al „teroriştilor şi extremiştilor” de către Ministerul rus al Justiţiei, din cauza obiecţiilor sale faţă de invazia Rusiei în Ucraina.

În vârstă de 67 de ani, Boris Akunin este cunoscut pentru criticile sale de-a lungul timpului la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Înainte de război, romanele sale poliţiste au fost bestselleruri în Rusia, până când autorităţile i-au interzis cărţile.

20:11Fermierii români blochează circulația camioanelor la granița cu Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

Serviciul ucrainean de Frontieră a anunțat sâmbătă că fermieri români care protestează blochează circulația camioanelor la granița cu Ucraina, prin punctul de control de la Siret.

Potrivit Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, „motivele și durata aproximativă a blocadei (fermierilor români) sunt necunoscute”.

Serviciul de Frontieră precizează totodată că circulația autoturismelor, a autocarelor și a pietonilor se desfășoară normal.

MAE rus: Moscova consideră Taiwanul parte a Chinei

18:53 Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost spitalizat și operat după ce a fost rănit în urma bombardamentelor rusești de sâmbătă după-amiază asupra unui district din regiunea Herson, potrivit autorităților locale, citate de agenția Ukrinform.

Anunțul vine după ce și alte victime au fost raportate sâmbătă în Herson, unde un localnic în vârstă de 54 de ani a fost rănit în urma unui atac cu drone, iar poliția a salvat o femeie de 74 de ani de sub dărâmăturile unei clădiri.

17:40 Un centru comercial din Kiev a fost evacuat sâmbătă, după ce a izbucnit un incendiu, a anunțat primarul capitalei ucrainene.

Într-o postare pe Telegram, primarul Vitali Klitschko a anunțat că oamenii sunt evacuați din centrul comercial Cosmopolit, situat în cartierul Solomyan din Kiev, și că serviciile de urgență se deplasează la fața locului. (The Guardian)

16:57 Moscova consideră Taiwanul ca parte a Chinei, afirmă Ministerul rus de Externe

Moscova continuă să considere Taiwanul parte integrantă a Chinei, a transmis sâmbătă un purtător de cuvânt al MAE rus, după ce taiwanezii l-au ales în funcția de președinte pe Lai Ching-te, din partea partidului pro-independență aflat la putere (Partidul Democrat Progresist, DPP).

Victoria lui Lai, care din 2020 a ocupat funcția de vicepreședinte al țării, marchează continuarea unui guvern care a promovat un Taiwan suveran și o identitate națională distinctă de China.

Președintele ales a declarat că a fost o „victorie pentru comunitatea democrațiilor” din întreaga lume și că alegătorii taiwanezi au rezistat cu succes eforturilor „forțelor externe” de a influența alegerile - o referire la eforturile Beijingului de a obține înlăturarea DPP.

15:24Noul ministru francez de externe a făcut prima sa vizită externă la Kiev: „Ucraina rămâne prioritatea noastră, în pofida înmulțirii crizelor”

Ca de obicei, rușii spun că și-au atins toate țintele

14:33 Armata rusă a afirmat sâmbătă că a lovit azi-dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând că și-a atins „toate" țintele.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a lovit, în special cu rachete hipersonice Kinjal, instalații „ale complexului militar-industrial" din Ucraina, transmite AFP.

Anterior urcainenii au spus că rușii au lansat 37 de rachete și 3 drone, dintre care opt au fost doborâte, iar peste 20 nu și-au atins țintele datorită măsurilor de război electronic.

14:05Maia Sandu: Știm că Rusia va reîncepe în primăvară încercările de destabilizare a R. Moldova

13:55 Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului strategic operațional Tavriia, a declarat că rușii și-au concentrat eforturile în regiunea Donețk.

  • „Inamicul este din nou activ - 59 de angajamente de luptă și 42 de lovituri aeriene pe parcursul zilei. Ieri, invadatorii și-au concentrat eforturile în regiunea Donețk.
  • Inamicul a efectuat, de asemenea, 879 de atacuri de artilerie și a sporit semnificativ utilizarea diferitelor tipuri de drone. Trupele noastre au distrus nu mai puțin de 56 dintre acestea. În plus, ocupanții au cu un sistem de rachete antiaeriene Buk-M1 mai puțin”, a spus Tarnavskyi, potrivit Ukrainska Pravda.

Noul ministru francez de externe s-a dus la Kiev

13:47 „Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței”, „în pofida înmulțirii crizelor”, a declarat Stéphane Séjourné, noul ministru francez de Externe, la Kiev, în prima sa deplasare în calitate de șef al diplomației Parisului.

„În Ucraina sunt în joc principiile fundamentale ale dreptului internațional și valorile Europei, precum și interesele de securitate ale francezilor”, a subliniat el într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

12:24Potrivit forțelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat azi-dimineață 37 de rachete și trei drone. Opt rachete au fost doborâte, a precizat sursa citată pe telegram.

Majoritatea tipurilor de rachete folosite peste noapte au fost de tip balistic cu deplasare extrem de rapidă, potrivit ucrainenilor. Acestea sunt mult mai greu de doborât.

„De remarcat faptul că peste 20 dintre (armele) menționate, care nu au fost incluse în bilanțul celor doborâte, nu și-au atins țintele ca urmare a contramăsurilor active de război electronic”, se spune într-un comunicat.

Ucrainenii nu spus nici în aceste ultime actualizări care au fost țintele vizate de valul de rachete rusești.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:15 Evaluarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 700 de soldați, 5 tancuri, 15 alte blindate de luptă, 18 tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 6 echipamente speciale și 20 diferite vehicule.

11:38Patinatorul ucrainean Ivan Shmuratko, în vârstă de 22 de ani, a evoluat cu o „pată de sânge” pe cămașă în programul liber al Campionatului European 2024, pentru a prostesta contra loviturilor rusești care ucid civili în Ucraina.

11:16 Acuzații halucinante ale Tiraspolului: R. Moldova antrenează soldați ucraineni ca să atace Transnistria / Reacția Chișinăului: „O provocare” / Rusia amenință de câteva zile cu represalii

Incendiu uriaș în Sankt Petersburg

10:47 Pompierii din Sankt Petersburg se luptă sâmbătă să stingă un incendiu uriaș într-un depozit aparținând unuia dintre cei mai mari retaileri online din Rusia, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Proprietarul depozitului, Wildberries, a precizat într-un comunicat că tot personalul său a fost evacuat. Nimeni nu ar fi fost rănit.

Nu s-a comunicat încă modul în care a izbucnit incendiul, care a acoperit 70.000 de metri pătrați și a fost clasificat ca fiind de categoria cinci, cea mai gravă, în suburbia celui de-al doilea oraș al Rusiei. (Reuters)

Agitație în Suedia din cauza avertismentelor privind un posibil război

10:42Apărarea aeriană a doborât rachete rusești în cel puțin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din oblasturile respective.

Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii cu privire la faptul dacă au fost lovite ținte, iar oficialii au furnizat mult mai puține informații despre atac decât de obicei.

Poliția din regiunea nordică Cernihiv a postat o fotografie a unui crater mare făcut de o rachetă doborâtă. „Ca urmare a faptului că au fost lovite de resturile unei rachete inamice, mai multe case private și clădiri nerezidențiale au fost avariate, o clădire a fost practic distrusă”, a scris poliția, adăugând că un câine a fost ucis, dar nicio persoană nu a fost rănită.

09:59 Realism sau alarmism? Apelurile armatei suedeze și ale guvernului suedez de a se pregăti de război stârnesc dezbateri intense, cumpărături preventive și anxietate crescută în rândul copiilor, notează AFP.

Deși Suedia trimite în mod regulat trupe în operațiuni de menținere a păcii, țara, care este candidată la aderarea la NATO din mai 2022, nu a mai fost implicată într-un conflict armat de la Războaiele napoleoniene. Așadar, realitățile războiului sunt străine pentru majoritatea suedezilor.

„Ar putea exista un război în Suedia”, a declarat duminică ministrul apărării Carl-Oskar Bohlin la o conferință pe tema apărării, avertizând împotriva autosuficienței.

Comandantul-șef al forțelor armate suedeze, Micael Byden, a fost de acord câteva zile mai târziu, arătând casele arse și bombardate din Ucraina. „Credeți că aceasta ar putea fi Suedia?”, a întrebat el la același eveniment, explicând că nu era doar o întrebare retorică.

Nou val de rachete rusești, alarme aeriene în toate regiunile

09:28 Rusia a trimis un val de rachete de croazieră și rachete hipersonice Kinjal în dimineața zilei de 13 ianuarie. Alarmele aeriene au fost declanșate, iar apărarea aeriană este activă în fiecare regiune din Ucraina, transmite Kyiv Independent.

Ucraina a respins un atac cu rachete hipersonice Kinjal lansate spre Kiev, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram.

Un al doilea avion MiG-31K capabil să lanseze rachete hipersonice Kinjal a decolat de pe un aerodrom din regiunea rusă Nijni Novgorod, potrivit sursei citate.

07:51 Rusia a denunțat vineri, la ONU, o „agresiune flagrantă” și o „lovitură masivă” asupra „teritoriului Yemenului” din partea Statelor Unite și a Regatului Unit, în urma atacurilor acestora împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------