Propunerea Statelor Unite de a confisca activele rusești blocate în străinătate pentru a ajuta la reclădirea Ucrainei sunt echivalente cu „piraterie în secolul XXI”, a acuzat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de Reuters.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Zaharova a precizat că Rusia crede că guvernul de la Washington încearcă să creeze „acoperirea juridică” pentru „furt” și a amenințat că Rusia va lua măsurile de retorsiune corespunzătoare în cazul în care activele rusești din străinătate vor fi confiscate.

„Vor fi luate măsuri de răzbunare și vor fi luate astfel de măsuri încât vor fi observate, simțite, vor fi dureroase pentru cei care declanșează următoarea rundă de război comercial, economic și financiar”, a spus Zaharova într-un briefing cu presa.

„Retragerea rezervelor noastre suverane va fi plină de consecințe dezastruoase pentru sfera financiară și investițională din acele state care, contrar avertismentelor experților de bun simț, fac un astfel de pas. Partea rusă nu este interesată de o asemenea evoluție a situației, dar este pregătit pentru orice opțiune, inclusiv pentru cele care oferă răspunsuri adecvate la orice acțiuni neprietenoase”, a adăugat Zaharova, citată de Interfax.

Active rusești în valoare de sute de miliarde de dolari sunt blocate în Occident

Comentariile sale vin la două zile după ce agenția Bloomberg a scris că administrația președintelui Joe Biden susține legislația care ar duce la confiscarea de active rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție a Ucrainei.

„Proiectul de lege ar oferi autoritatea necesară puterii executive pentru a confisca activele suverane rusești în beneficiul Ucrainei”, scria într-un memorandum al Consiliului de Securitate Națională către Comisia de Relații Externe a Senatului de la Washington.

În urmă cu o zi și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentarii asupra acestui subiect, acuzând Statele Unite că încearcă să facă presiuni asupra țărilor europene să susțină confiscarea bunurilor rusești înghețate.

Peskov a spus că Moscova nu a fost informată cu privire la această evoluție și că vestea unui astfel de pas arată ca o încercare provocatoare de a face presiuni asupra țărilor europene - unde a spus el că se află principalele active rusești - să se înscrie la confiscarea activelor.

Atât Statele Unite, cât și alți parteneri ai Kievului, susțin confiscarea activelor rusești înghețate pentru a fi folosite la eforturile de construcție a Ucrainei însă unele guverne europene se opun măsurii, temându-se că ea va fi desființată de sistemele lor juridice.

Urmărește ultimele evoluții din a 688-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.