Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a început miercuri un turneu în țările baltice, călătorind miercuri în Lituania, urmând apoi să viziteze Letonia și Estonia în zilele următoare, a spus el într-o postare pe rețeaua de socializare X, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
  • „Estonia, Letonia și Lituania sunt prietenii noștri de încredere și partenerii de principiu. Astăzi, am ajuns la Vilnius înainte de a merge la Tallinn și Riga. Voi purta discuții cu președintele, prim-ministrul, președintele Seimas și mă voi întâlni, de asemenea, cu politicieni, mass-media și comunitatea ucraineană. Securitatea, integrarea UE și NATO, cooperarea în materie de război electronic și drone și coordonarea în continuare a sprijinului european sunt toate pe ordinea de zi. Dar, înainte de toate și în primul rând, recunoștința noastră. Pentru sprijinul fără compromisuri pentru Ucraina din 2014 și mai ales acum, în timpul agresiunii pe scară largă a Rusiei”, a scris Zelenski pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter.

Zelenski și președintele lituanian Gitanas Nauseda vor susține o conferință de presă comună programată pentru 11.25 GMT, a declarat separat Lituania.

Zelenski va ține și un discurs public, a spus biroul lui Nauseda.

Vizita surpriză la Vilnius, un susținător ferm al Kievului, vine în timp ce invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia este pe punctul de împlini 2 ani.

„Președinții vor discuta despre războiul din Ucraina, sprijinul pentru Ucraina și integrarea acesteia în Uniunea Europeană și NATO”, a spus biroul lui Nauseda într-un comunicat.

Generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, avertiza săptămâna trecută că Republica Moldova sau una dintre statele baltice va fi următoarea țintă a președintelui Vladimir Putin, dacă va câștiga în Ucraina.