Armata ucraineană a publicat o înregistrare video filmată pe front care contrazice direct afirmații făcute de președintele Vladimir Putin despre comportamentul militarilor săi în Ucraina.

Soldatii rusi au incercat sa isi gaseasca salvarea in blindatul camarazilor lorFoto: Captura video - Defense of Ukraine

„Rușii declară: 'Nu îi abandonăm pe ai noștri'. Rușii acționează: Nu își evacuează răniții de pe câmpul de luptă. Aceasta este o poveste scurtă despre de ce nu ar trebui să credem NIMIC din ce spune Rusia!”, notează ministerul ucrainean al Apărării pe contul său de pe „X”, fosta Twitter, alături de filmarea distribuită:

Deși pusă de editorii ucraineni pe o coloană sonoră hilară, înregistrarea a surprins un moment dramatic, arătând cum un blindat cu ceea ce par a fi mai mulți militari ruși răniți deasupra sa trece în viteză pe un drum lângă care se află alți soldați răniți ai forțelor de invazie.

Doi dintre acestea se ridică de la pământ încercând să își găsească salvarea la camarazii lor însă blindatul își continuă drumul, fără să se oprească. Unul dintre soldați fuge zeci de metri după vehiculul de luptă, încercând să-l ajungă din urmă și să intre în el prin trapa sa din spate. În cele din urmă cade și el la pământ și vehiculul își vede de drum.

Ce a spus Putin despre abandonarea soldaților răniți

Deși nu îl menționează direct pe liderul de la Kremlin, postarea publicată miercuri de armata ucraineană pare să facă referire de comentarii făcute de acesta mai devreme în cursul lunii decembrie.

În data de 19 a acestei luni el a participat la o ședință extinsă a ministerului apărării de la Moscova la care au fost prezenți și oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate și informații pentru a discuta despre evoluțiile de pe front și amenințările la adresa securității naționale a Rusiei. În cadrul evenimentului respectiv Putin a vizitat și Centrul Național de Management în Apărare din cadrul ministerului condus de Serghei Șoigu.

„Trebuie să avem grijă de băieții noștri. Nu ne putem comporta ca acei lideri marionetă din Ucraina care pur și simplu își lasă răniții în Krînkî (n.r. o localitate din regiunea Herson unde aveau loc lupte la momentul respectiv), lăsându-i la mila sorții”, a declarat el, după ce i-a fost prezentat un nou kit pentru militarii răniți pe front.

„Ei nici măcar nu îi consideră ca fiind oamenii lor”, a mai spus Putin despre presupusa atitudine a conducerii de la Kiev cu privire la soldații răniți pe front.

În cadrul activităților la care a participat pe 19 decembrie cu liderii militari de la Moscova Putin a mai sugerat că ar fi dispus să negocieze cu Ucraina pentru încheierea conflictului, dar doar având în vedere „interesele naționale ale Rusiei”.

„Și noi, cu toții împreună, și eu în particular, vom merge până la capăt, apărând interesele țării”, a subliniat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 673-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.