Premierul ungar Viktor Orban a afirmat joi, în cadrul conferinţei sale de presă anuale, că a acceptat o invitație din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire bilaterală la un moment dat în viitor.

Volodimir Zelenski și Viktor OrbanFoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Dacă aceasta va avea loc, ar marca prima întâlnire bilaterală oficială între cei doi lideri de la începutul războiului din Ucraina, notează Sky News.

Potrivit lui Orban, Zelenski a propus întâlnirea la începutul acestei luni și a sugerat că cei doi ar trebui să „negocieze”.

„I-am spus că voi fi la dispoziția lui. Trebuie doar să clarificăm o întrebare: despre ce?”, a afirmat liderul ungar.

Viktor Orban a susținut că președintele ucrainean a vrut să discute despre aderarea țării sale UE - căreia Ungaria i se opune cu tărie.

Liderul naţionalist maghiar s-a abţinut de la vot, la summitul Consiliului European de săptămâna trecută, în legătură cu decizia privind deschiderea negocierilor de a derare la UE a Ucrainei, spunând că se opune acesteia, dar că alţi lideri europeni l-au convins să nu o blocheze.

În schimb, Orban a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor european de 50 de miliarde de euro destinat Kievului.

Viktor Orban este singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Orban şi Putin s-au întâlnit ultima dată la Beijing, în octombrie, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

Citește și:

____