Generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major de la Moscova, a avansat joi un nou bilanț privind pierderile pe care le-ar fi suferit forțele armate ucrainene, afirmând că acestea se ridică în ultimele 6 luni la aproximativ 160 de mii de militari, relatează TASS.

Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al armatei ruse (stanga), alaturi de Valerii Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Dmitry Dukhanin / Kommersant / Profimedia Images

„De-a lungul ultimelor [șase luni], pierderile inamicului în toate direcțiile s-au ridicat la aproximativ 160.000 de oameni, peste 3.000 de vehicule blindate de luptă, inclusiv 766 de tancuri, precum și 121 de avioane, 23 de elicoptere”, a spus el în cadrul unui briefing pentru atașați militari străini despre „rezultatele activității Ministerului Apărării Federației Ruse în 2023”.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, amintește de asemenea că la consiliul extins al ministerului rus al apărării ce a avut loc săptămâna aceasta și la care a participat și președintele Vladimir Putin, ministrul Serghei Șoigu a declarat că, de la începerea „operațiunii militare speciale”, numărul total de pierderi pe care l-au suferit forțele armate ucrainene s-ar ridica la aproximativ 383.000 de militari.

Deși numărul aproximativ al pierderilor suferite de armata ucraineană este greu de estimat din surse deschise și Kievul a precizat că nu va publica bilanțul până la încheierea războiului, cifrele avansate joi de generalul Gherasimov privind pierderile de echipament suferite de ucraineni par din nou fantasmagorice, fiind puțin probabil ca Ucraina să aibă la dispoziție asemenea numere de blindate și tancuri.

Comandanții ucraineni i-au cerut lui Zelenski să sporească efectivul de trupe

Un bilanț separat publicat la începutul lunii august de ministerul rus al apărării susținea că forțele ucrainene au pierdut peste 11.000 de tancuri și peste 1.000 de lansatoare multiple de rachete, cifre cu mult peste ceea ce Ucraina a avut vreodată în arsenalul său.

Cu toate acestea, ținând cont că președintele Volodimir Zelenski a anunțat marți că șefii armatei i-au cerut să mobilizeze până la 500.000 de militari suplimentari, este într-adevăr plauzibil ca trupele ucrainene să fi înregistrat pierderi grele în timpul ofensivei de vară, chiar dacă nu la nivelul pe care îl susține comandamentul de la Moscova.

În plus, nu toți acești militari ar fi necesari pentru operațiuni de luptă pe front, ci pentru suplimentarea activităților auxiliare din spatele său în condițiile în care armata ucraineană dorește suplimentarea efectivelor pentru a răspunde ofensivei ruse din estul țării.

Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat vara trecută că aproximativ 1 milion de oameni sunt angajați în sectorul de securitate și apărare al Ucrainei.

Însă două dintre problemele semnalate tot mai vocal de comandanții ucraineni de pe linia frontului țin de oboseala trupelor și nevoia de rotație a lor, precum și creșterea dramatică a vârstei medie a militarilor din forțele armate, ajunsă acum la peste 40 de ani, până la 45, potrivit unor relatări.

Urmărește ultimele evoluții din a 666-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.