Budapesta a anunţat luni că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state membre ale Uniunii Europene pentru a da undă verde negocierilor de aderare cu Ucraina la summitul UE din această săptămână, relatează News.ro citând Reuters.

Peter SzijjartoFoto: Omer Taha Cetin / AFP / Profimedia

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că ar fi „devastator” pentru ţara sa şi pentru UE dacă summitul din 14 şi 15 decembrie nu va aproba negocierile de aderare şi nu va acorda Kievului mai mult ajutor financiar şi militar pentru a se apăra împotriva invaziei ruseşti.

Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban, care se mândreşte cu legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, a ameninţat că se va opune prin veto negocierilor privind ajutorul şi extinderea.

Alte state membre, inclusiv Germania, s-au declarat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, dar Budapesta rămâne pe poziţii.

„Majoritatea politicienilor europeni vor să ia decizii atât de importante când sunt complet nepregătiţi şi nu au un acord strategic privind viitorul Europei”, a scris pe Facebook ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó, înainte de o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles pentru a pregăti summitul. „Nu vom ceda la nicio presiune, indiferent de origine şi autori şi indiferent de tipul de şantaj sau de promisiune”, a asigurat şeful diplomaţiei maghiare.

Va fi convins Viktor Orban?

Obţinerea unui nou ajutor financiar din partea Europei este esenţială pentru Kiev, iar îndoielile cresc şi în ceea ce priveşte viitorul sprijin din partea Statelor Unite, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski urmează să aibă discuţii pe această temă chiar la Washington.

Toate aceste decizii, precum şi o alta privind o potenţială a 12-a rundă de sancţiuni UE împotriva Rusiei, necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de ţări UE.

În timp ce UE încearcă din nou să obţină sprijinul lui Viktor Orban pentru Ucraina, se aşteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro.

Diplomaţii au declarat că eforturile Georgiei şi ale Bosniei de a-şi avansa speranţele de aderare la UE - susţinute de Viktor Orban - vor eşua, dacă Ungaria va pune veto la negocierile cu Ucraina, dar unii au mai spus că un compromis este încă posibil. Cei care se aşteaptă ca Viktor Orban să cedeze spun că s-ar putea amâna începerea negocierilor cu Ucraina până în martie, după ce vor fi îndeplinite condiţiile finale. Dar alţii cred că este posibil ca liderul maghiar să nu se lase convins.

____