Guvernul ucrainean va aloca 4,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea de obuze și rachete ca parte a bugetului de apărare al țării pentru 2024, a declarat ministrul adjunct al Apărării Iuri Djihir pe 24 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

Iuri Djihir a mai spus că Ucraina va mai aloca alte 2,2 miliarde de dolari pentru achiziționarea de echipamente militare. O altă prioritate majoră este repararea echipamentelor militare avariate, precum și achiziționarea de piese de schimb, a adăugat el.

Pe cât posibil, guvernul ucrainean va încerca să facă achiziții de la furnizorii interni.

„Conform estimărilor noastre, peste 5,2 miliarde de dolari din fondurile care vor fi contractate anul viitor vor rămâne la producătorii autohtoni”, a spus Djihir.

ABC News scria la începutul săptămânii, citând un oficial ucrainean, că SUA au redus livrările de muniție standard NATO către Ucraina cu 30% de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza luna trecută, potrivit Ukrainska Pravda. În acest context

Speranțele că aliații europeni ai Ucrainei ar putea să umple golurile privind obuzele s-au dovedit, de asemenea, prea optimiste, deoarece Bloomberg a raportat pe 10 noiembrie că angajamentul UE de a livra Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024 este cu mult în urmă.

În același timp, Rusia și-a mărit dramatic dimensiunea bugetului său militar pentru 2024 și se pare că a primit peste un milion de obuze din Coreea de Nord.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina trebuie să obțină trei „victorii” cheie în străinătate, inclusiv aprobarea unor pachete majore de ajutor din partea Congresului SUA și a Uniunii Europene și începerea oficială a discuțiilor de aderare pentru a adera la blocul european, relatează Reuters.

La douăzeci de luni de la invazia pe scară largă a Rusiei, oboseala s-a strecurat în relațiile Occidentului cu Kiev, care se bazează foarte mult pe aliații săi pentru ajutor militar, economic și umanitar pentru a lupta împotriva trupelor Kremlinului.

"Avem nevoie de trei victorii. Prima este victoria cu Congresul SUA. Este o provocare, nu este ușor, dar Ucraina face totul", a declarat Zelenski la o conferință de presă la Kiev.