Pierre de Gaulle, unul dintre nepoții eroului Rezistenţei franceze împotriva Germaniei naziste, generalul Charles de Gaulle, a anunțat joi că vrea să primească cetăţenia rusă şi că apreciază că Rusia oferă „mari posibilităţi”, relatează AFP și News.ro.

Pierre de Gaulle (centru), invitat de gala la Sankt PetersburgFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Da, s-a făcut totul”, a răspuns el când a fost întrebat de jurnalişti dacă vrea să obţină paşaportul rusesc, în marja unui forum cultural la Sankt Petersburg. „Aş fi onorat să primesc cetăţenia rusă”, a adăugat el, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

În vârstă de 60 de ani, el este al patrulea fiu al lui Philippe de Gaulle, fiul mai mare al fostului general francez.

„Sunt fericit să constat că vă bateţi pentru valorile tradiţionale, familie, spiritualitate”, a subliniat el. În opinia sa, „toate valorile au dispărut în ţările occidentale”.

Pierre de Gaulle susţine Kremlinul de la începutul războiului din Ucraina, lucru pe care presa rusă de stat îl promoveză cu regularitate. Joi Pierre de Gaulle apreciat că Occidentul a „pierdut” în Ucraina.

„Cred că NATO a pierdut în acest conflict, pentru că nici NATO şi nici Occidentul nu au posibilitatea să continue războiul”, a declarat el, potrivit TASS.

„Este necesar să oprim această tragedie”, a subliniat Pierre de Gaulle.

Pierre de Gaulle spune că el continuă politica bunicului său

Un consilier în strategii de afaceri, el a preluat în mai multe rânduri retorica lui Vladimir Putin potrivit căreia războiul din Ucraina a fost orchestrat de Statele Unite şi NATO cu scopul de slăbi Moscova.

„Sunt uimit de această gândire unică care-l prezintă în mod sistematic pe Vladimir Putin ca pe cel rău, iar pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ca pe cel bun”, declara el în ianuarie ziarului Le Figaro.

El pretinde că este moştenitorul lui Charles de Gaulle, care în timpul Războiului Rece promova o poziţie echilibrată între Statele Unite şi URSS.

În februarie, Pierre de Gaulle a efectuat o vizită la Volgograd, fostul Stalingrad, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la victoria sovietică decisivă împotriva trupelor naziste în 1943.

Familia sa s-a desolidarizat de aceste luări de poziţe.

Urmărește ultimele evoluții din a 631-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.