Uniunea Europeană și-a informat statele membre că angajamentul de a furniza Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024 este puțin probabil să fie îndeplinit. În prezent, Ucraina a primit aproximativ 30% din cantitatea de muniție promisă, relatează Bloomberg, potrivit Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

Săptămâna aceasta, Serviciul European de Acțiune Externă, le-a spus diplomaților statelor membre că cel mai probabil livrarea nu va fi finalizată până în martie anul viitor, au declarat pentru Bloomberg persoane familiare cu chestiunea.

Planul blocului de a intensifica producția de obuze pentru a spori capacitățile de artilerie ale Ucrainei a fost afectat de birocrația și protecționismul țărilor, a dezvăluit o investigație a Kyiv Independent și a partenerilor săi.

Nevoia Ucrainei de aprovizionare cu muniție devine din ce în ce mai presantă, deoarece Rusia își sporește bugetul de apărare pentru 2024 și se pare că a reușit să obțină peste 1 milion de obuze din Coreea de Nord, în timp ce luptele politice interne de la Washington provoacă reducerea sprijinului militar al SUA pentru Kiev, subliniază Bloomberg.

Certuri interne încă de la începutul proiectului de furnizare a unui milion de obuze

De altfel, planul UE de a furniza un milion de obuze de artilerie Ucrainei a pornit greu încă de la început. Acesta a fost blocat o perioadă, întrucât statele membre s-au certat cu privire la măsura în care contractele şi banii pentru fabricarea acestor muniţii vor fi acordaţi unor producători din interiorul Uniunii Europene.

Miniştrii de externe ai UE au aprobat pachetul inovator la 20 martie. Cea mai urgentă parte a planului aloca 1 miliard de euro pentru a rambursa ţările UE care trimit din propriile stocuri către Ucraina obuzele de artilerie de care Kievul avea nevoie.

Însă un al doilea element al planului - o achiziţie comună de muniţii, în valoare de încă 1 miliard de euro, a fost întârziat de dezacordurile referitoare la companiile din anumite ţări care sunt eligibile pentru contracte.