Maiorul Ghenadi Ciastiakov, un consilier apropiat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost ucis după ce o grenadă primită cadou de ziua sa de naştere a explodat, relatează publicația independentă The Moscow Times. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a venit cu clarificări în acest caz după ce în presă se vehicula un posibil asasinat.

Valeri ZalujnîiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

„În circumstanțe tragice, asistentul și prietenul meu apropiat, maiorul Ghenadi Ciastiakov, a fost ucis (...) de ziua lui”, a spus Zalujnîi.

„Un dispozitiv exploziv necunoscut a explodat într-unul dintre cadourile sale”, a spus el luni seară, anunțând deschiderea unei „anchete preliminare”.

Soția consilierului lui Zalujnîi a spus că grenada care a explodat în mâinile soțului ei se afla într-o pungă de cadou pe care acesta o adusese acasă, potrivit Ukrainska Pravda.

Deși inițial presa vorbea despre un posibil asasinat printr-un „cadou-capcană”, ministrul ucrainean de Interne , Igor Klimenko, a anunțat ce s-a întâmplat, de fapt, în ziua în care consilierul și-a sărbătorit ziua.

Potrivit acestuia, pe 6 noiembrie, Chastiakov și-a sărbătorit ziua de naștere și s-a întors acasă, în satul Chaiky din regiunea Kiev, cu cadouri de la colegi.

Klîmenko a spus că Ceastiakov i-a arătat fiului său de 13 ani o cutie cu grenade „occidentale” în interior, pe care le primise cadou.

„La început, fiul a luat muniţia în mâini şi a început să întoarcă inelul. Apoi, militarul a luat grenada de lângă copil şi a tras de inel, provocând o explozie tragică", a declarat Klîmenko, potrivit The Moscow Times.

Chastiakov a murit, iar fiul său a fost rănit grav, fiind dus la spital. Ceilalți membri ai familiei nu au fost răniți.

După incident, poliția a găsit în apartamentul consilierului șefului armatei ucrainene alte cinci grenade, care au fost luate pentru a fi examinate, a declarat Klimenko.

Potrivit acestuia, poliția a reușit să îl identifice pe militarul care i-a dat muniția consilierului lui Zalujnîi. Biroul acestuia a fost percheziționat și au fost confiscate două grenade similare.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Mariana Reva, a calificat oficial incidentul drept o „explozie datorată manipulării neglijente a muniției".

O sursă din cadrul Statului Major ucrainean a precizat pentru Ukrainska Pravda că maiorul Chastiakov, în vârstă de 39 de ani, a absolvit Academia Militară din Odesa și știa cum să mânuiască o grenadă.

Cu toate acestea Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a precizat că în cazul acestei tragedii nu se poate vorbi despre o tentativă de asasinat și nici despre vreo implicare a rușilor.