Un consilier apropiat al comandantului-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost ucis luni după ce un obiect care a fost trimis de ziua lui a explodat, a anunțat oficialul militar pe Telegram, relatează AFP.

Generalul Valerii ZalujniiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„În circumstanțe tragice, asistentul și prietenul meu apropiat, maiorul Ghenadi Ciastiakov, a fost ucis (...) de ziua lui”, a spus Zalujnîi.

„Un dispozitiv exploziv necunoscut a explodat într-unul dintre cadourile sale”, a spus el, anunțând deschiderea unei „anchete preliminare”.

„Cauzele și circumstanțele vor fi stabilite în timpul anchetei”, a adăugat el. Moartea lui Ghenadi Ciastiakov este „o pierdere grea pentru forțele armate ucrainene și pentru mine personal”, a spus Zalujnîi într-o declarație publicată pe Instagram.

Soția consilierului lui Zalujnîi spune că grenada care a explodat în mâinile soțului ei se afla într-o pungă de cadou pe care acesta o adusese acasă, potrivit Ukrainska Pravda.

Polițiștii au mai găsit cinci grenade în timp ce percheziționau casa.

Atacurile care vizează liderii ucraineni au fost relativ rare de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, în timp ce mai mulți oficiali ruși ai ocupației și susținători ai invaziei rusești au fost deja vizați de atacuri, în special cu bombă.

În aprilie anul trecut, un celebru blogger militar rus cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski a fost ucis în explozia unei statuete primite cadou la Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei.

Acest caz a amintit de moartea, în august 2022, a Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaționalist rus Alexander Dughin, care sprijină cu fervoare invazia rusă în Ucraina.