Premierul irlandez Leo Varadkar a anunțat că guvernul său redactează planuri ca până la sfârșitul anului să taie cazarea gratuită de care beneficiază refugiații ucraineni, plus alte măsuri legate de asistența socială pentru aceștia, relatează The Irish Times.

Refugiati tinuti in corturi in IrlandaFoto: Paul Faith / AFP / Profimedia

Varadkar a subliniat însă că refugiații ucraineni vor fi în continuare bineveniți în țara sa și că aceasta „nu va întoarce din drum vreun ucrainean care vine în Irlanda”. „Acest lucru nu se va întâmpla”, a punctat el.

El a explicat însă că guvernul speră ca prin noile măsuri să reducă afluxul de refugiați ucraineni deoarece acesta pune presiune pe unitățile de cazare și locuințele disponibile.

„Nu putem închide ochii la faptul că avem o penurie a locurilor de cazare. Acum suntem într-o situație în care cazăm oameni în corturi și containere încălzite”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Seul, în cadrul unei vizite oficiale efectuate în Coreea de Sud.

„Trebuie să luăm măsuri care vor încetini numerele [de refugiați] care ajung la noi pentru a câștiga mai mult timp să rezolvăm problemele cu cazările și alte subiecte”, a justificat premierul irlandez.

El a precizat că în prezent în Irlanda ajung săptămânal între 500 și 800 de refugiați ucraineni și că aproape o treime din aceștia cer protecție temporară în țara sa după ce au fost refuzați de alte state europene.

Guvernul irlandez subliniază că a ajuns să îi țină pe unii refugiați în corturi și containere

Varadkar a mai amintit de primul său mandat de premier, între 2017 și 2020, când a criticat unele țări europene că îi cazează pe refugiații din Siria și alte țări în corturi.

„Iar acesta este punctul în care am ajuns noi acum în Irlanda, am găzduit 100.000 de persoane, peste 100.000 de persoane în ultimii doi ani. Nu avem locuri de cazare, folosim corturi, folosim containere. Nu este o situație în care dorim să ne aflăm”, a explicat Varadkar.

El a subliniat că țara sa a fost mai generoasă față de refugiații ucraineni comparativ cu alte state europene care nu le oferă cazare în mod gratuit.

Varadkar a anunțat totodată că guvernul său intenționează să revizuiască sistemul de asistență socială pentru refugiați pentru a-i încuraja pe mai mulți dintre ei să își găsească un loc de muncă în economia irlandeză. El a precizat că în prezent în jur de 14.000 de refugiați ucraineni și-au găsit locuri de muncă în Irlanda.

În iulie anul trecut, la câteva luni după începerea invaziei rusești, Irlanda a suspendat călătoriile fără vize pentru refugiații care veneau din numeroase ţări europene, pentru a face loc mai multor refugiaţi ucraineni.

Urmărește ultimele evoluții din a 621-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.