Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au distrus zeci de drone ucrainene deasupra Mării Negre și a nord-vestului peninsulei Crimeea. Mai multe explozii au fost auzite în apropiere de Chornomorske și Saky, în Crimeea, sâmbătă seară, potrivit mai multor canale Telegram.

Soldati ucraineni cu blindate de fabricatie sovieticaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

07:24Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Rușii au comemorat duminică victimele terorii de stat sovietice, într-un eveniment modest care demonstrează modul în care guvernul rus și-a continuat represiunea împotriva disidenței în țară.
  • Membrii Serviciului de Stat Grăniceri al Ucrainei (DPSU), care luptau alături de armata țării, au doborât ceea ce era probabil un avion Su-25, lângă Avdiivka, din regiunea Donețk, a declarat purtătorul de cuvânt al DPSU, Andrii Demcenko
  • Sute de persoane au luat cu asalt aeroportul Mahacikala, din Rusia, după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv. Pasagerilor li s-a cerut să rămână în avion după aterizare, iar la fața locului a fost chemată poliția, conform The Times of Israelși NEXTA. Detalii AICI.
  • Ministerul rus al Apărării spune că apărarea sa aeriană a doborât 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră și peninsula Crimeea noaptea trecută.
  • Dmitri Medvedev, mesaj acid după ce UE şi-a redus drastic dependenţa de combustibilii fosili ruseşti. „Europa s-a castrat sângeros și fără anestezie”. Detalii AICI.
  • Presa de stat rusă a raportat că peste 100 de soldați ucraineni au fost uciși în Iuzhno-Donețko în ultimele 24 de ore.
  • Guvernul Rusiei continuă eforturile de a suprima informațiile, spunând universităților să nu discute problemele din țară, potrivit celei mai recente actualizări din partea Ministerului Apărării din Regatul Unit.
  • Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, relatează agenţia EFE.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 613, LIVETEXT:

21:57Sute de persoane au luat cu asalt aeroportul Mahacikala, din Rusia, după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv. Pasagerilor li s-a cerut să rămână în avion după aterizare, iar la fața locului a fost chemată poliția, conform The Times of Israelși NEXTA. Detalii AICI.

20:47 Rușii au comemorat duminică victimele terorii de stat sovietice, într-un eveniment modest care demonstrează modul în care guvernul rus și-a continuat represiunea împotriva disidenței în țară.

Evenimentul „Întoarcerea numelor” are loc în mod tradițional la Moscova, în fiecare an, pe 29 octombrie – în ajunul Zilei de Comemorare a victimelor represiunii politice a Rusiei – la memorialul Piatra Solovetsky pentru victimele represiunii din epoca sovietică. Implică citirea numelor persoanelor ucise în timpul Marii Terori a lui Iosif Stalin de la sfârșitul anilor 1930.

20:23Ministerul rus al Apărării spune că apărarea sa aeriană a doborât 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră și peninsula Crimeea noaptea trecută.

„Sistemele de apărare aeriană existente au distrus 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene peste Marea Neagră și partea de nord-vest a peninsulei Crimeea”, a scris ministerul de Apărare pe Telegram, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

19:57Alți doi civili au fost răniți în urma unui atac rusesc în Herson, conform armatei din regiune. Una dintre victime, o femeie de 43 de ani, a fost transportată la spital, scrie The Kyiv Independent.

19:17 Bărbatul în vârstă de 46 de ani care a fost rănit astăzi de un atac rusesc asupra Hersonului a murit în spital, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

„Din păcate, nu a fost posibil să-i salvăm viața bărbatului”, a spus Prokudin într-o postare pe Facebook, exprimându-și condoleanțe pentru familia victimei.

„Rănile au fost prea grave și a murit la spital”, a mai adăugat guvernatorul.

18:43Membrii Serviciului de Stat Grăniceri al Ucrainei (DPSU), care luptau alături de armata țării, au doborât ceea ce era probabil un avion Su-25, lângă Avdiivka, din regiunea Donețk, a declarat purtătorul de cuvânt al DPSU, Andrii Demcenko, pentru ziarul online ucrainean Ukrainska Pravda, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit lui Demchenko, „o rachetă antiaeriană trasă de polițiștii de frontieră dintr-un complex portabil a lovit o țintă aeriană”.

18:07Aproximativ 2.000 de ucraineni au participat astăzi la o cursă de 1 km, la Kiev, pentru a-i onora pe cei care au fost uciși sau răniți în timpul războiului cu Rusia.

Alergătorii au purtat bavete pe care erau scrise numele rudelor sau prietenilor care au fost uciși, luați captivi sau răniți în timpul războiului. Fondurile strânse au fost, de asemenea, alocate pentru a fi alocate pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei.

17:36Aseară, armata rusă a aruncat patru bombe aeriene asupra Novoberyslav, regiunea Herson, fără a distruge case și fără a răni pe nimeni, conform Administrației Militare Regionale Herson.

17:01 Dmitri Medvedev, mesaj acid după ce UE şi-a redus drastic dependenţa de combustibilii fosili ruseşti. „Europa s-a castrat sângeros și fără anestezie”. Detalii AICI.

16:20Presa de stat rusă a raportat că peste 100 de soldați ucraineni au fost uciși în Iuzhno-Donețko în ultimele 24 de ore.

15:19 Imagini după atacurile rusești din regiunea Herson, publicate de ministerul de ucrainean:

15:02Guvernul Rusiei continuă eforturile de a suprima informațiile, spunând universităților să nu discute problemele din țară, potrivit celei mai recente actualizări din partea Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Ministerul Educației din Rusia a spus universităților să nu discute deschis „tendințe politice, economice și sociale negative” din Rusia în cursul activităților lor academice.

Serviciile de spionaj britanice consideră că aceasta este o încercare de a suprima criticile la adresa invaziei Ucrainei înaintea candidaturii de realegere a actualului președinte Vladimir Putin din martie 2024.

14:23Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, relatează agenţia EFE.

13:30O dronă kamikaze a lovit rafinăria de petrol Afipsky din Krasnodarsk Krai, în Rusia, duminică noapte, a anunțat canalul rusesc de telegramă Baza, adăugând că un incendiu a izbucnit la instalație în urma loviturii, potrivit The Kyiv Indepdenent.

Conform Baza, nu s-au înregistrat victime. Reprezentanții rafinăriei ar fi declarat că incendiul a fost localizat și a fost stins în 30 de minute.

La fel ca în cazul multor lovituri similare pe teritoriul rusesc, Ucraina nu a revendicat responsabilitatea.

12:47Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, un important apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a ameninţat duminică cu confiscarea activelor aparţinând statelor membre ale Uniunii Europene pe care Moscova le consideră neprietenoase în cazul în care blocul comunitar va trece la ceea ce el a numit „furtul" de fonduri ruseşti îngheţate în scopul de a finanţa Ucraina, informează Reuters.

11:35Rusia a pierdut 299.080 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 –raport ucrainean

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 299.080 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut. Acest număr include 660 de pierderi suferite de forțele rusești chiar sâmbătă.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 5.175 de tancuri,
  • 9.758 de vehicule blindate de luptă,
  • 7.188 de sisteme de artilerie,
  • 834 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 558 de sisteme de apărare aeriană,
  • 320 de avioane,
  • 324 de elicoptere,
  • 5.399 de drone
  • 20 de ambarcațiuni.

10:51Forțele aeriene ruse au lansat duminică dimineață 32 de bombe ghidate asupra regiunii Herson, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor din sud, Natalia Humeniuk, la televiziunea națională, potrivit Ukrainska Pravda.

Oficialii din capitala regională au declarat că au auzit explozii puternice și au sugerat localnicilor să se adăpostească.

Humeniuk a spus că malul vestic al râului controlat de Ucraina a fost lovit și că există victime, deși nu a spus câte.

De asemenea, rușii au adus drone, încercând să ocolească apărarea aeriană regională, a spus ea.

09:28Invazia rusă în Ucraina, începută în 2022, începe să crească veniturile contractorilor din domeniul apărării, deoarece clienţi precum guvernul SUA îşi refac stocurile golite de livrările către Ucraina şi ţări din întreaga Europă se înarmează cu ochii pe agresiunile Moscovei, transmite Reuters.

09:02Rusia susține că apărarea antiaeriană a doborât 36 de drone trimise de Ucraina spre peninsula Crimeea. În același timp, Kievul afirmă că a doborât 5 aparate aeriene fără pilot rusești.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat o rachetă de croazieră Kh-59 împreună cu dronele kamikaze de fabricație iraniană. Dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din Krasnodarsk Krai, iar racheta Kh-59 a fost lansată din regiunea Belgorod.

Racheta de croazieră a fost îndreptată spre regiunea ucraineană Poltava. Nu s-au înregistrat victime sau pagube la infrastructura civilă, potrivit guvernatorului regional.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Noi discuții despre Ucraina la Malta, fără Rusia și China. O a treia sesiune de discuții susținute de Ucraina pentru a pune capăt invaziei rusești a început sâmbătă în Malta cu reprezentanți din peste 60 de țări, în absența Rusiei, care a denunțat evenimentul ca fiind „profund antirusesc”, potrivit AFP.
  • Ucraina folosește drone pentru a-i împiedica pe recruți să fugă din țară. Detalii AICI.
  • Ungaria este posibil să blocheze cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, propus de Uniunea Europeană. Dacă sancțiunile vor include sectoarele de gaze, petrol și energie nucleară, Ungaria își va folosi dreptul de veto, a spus ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto.
  • Industria de apărare din SUA a înregistrat profituri crescute, pe măsură ce Washingtonul caută noi contracte pentru a reumple stocurile interne epuizate, iar țările europene, precaute față de Rusia, au plasat noi comenzi de arme, detaliază un raport Reuters
  • Acțiunile Israelului împotriva Hamas în Gaza contravin dreptului internațional umanitar, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform la agenției de știri de stat BelTA
  • Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka și se pare că solicitările conducerii politice sunt din nou în dezacord cu capacitățile reale ale armatei, se arată în evaluarea de sâmbătă a serviciilor secrete britanice.

------------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro