Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a confirmat că Kievul a folosit rachete cu rază lungă de acțiune tactică ale armatei americane ATACMS. Vladimir Putin a ajuns în China, unde se întâlnește cu omologul său Xi Jinping. Premierul Marcel Ciolacu și alți miniștri se vor deplasa miercuri la Kiev pentru o ședință comună cu Guvernul Ucrainei.

Rachetă ATACMS lansată dintr-un sistem M270 MLRSFoto: U.S. Army / Avalon / Profimedia

SINTEZA ZILEI:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 602, LIVETEXT:

01:15Aproape 5.000 de familii ucrainene din Marea Britanie se confruntă cu lipsa de adăpost

Aproximativ 8% (4.890) dintre familiile de refugiați ucraineni primite în cadrul programului britanic pentru refugiați „Homes for Ukraine” au riscat sau continuă să fie expuse riscului de a rămâne fără adăpost, potrivit unui raport al Biroului Național de Audit al Regatului Unit, citat de Kyiv Independent.

De asemenea, raportul notează că această cifră este posibil să crească pe măsură ce se încheie mai multe acorduri de sponsorizare cu guvernul britanic.

În total, 131.000 de ucraineni au ajuns în Marea Britanie ca refugiați de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

00:07Opt civili au fost uciși în atacurile rusești asupra Ucrainei, Kievul raportează progrese în sudul țării

Atacurile rusești din cursul nopții și de miercuri au ucis cel puțin opt civili în Ucraina, în timp ce oficiali militari ucraineni de rang înalt au declarat că trupele lor au înregistrat unele progrese în operațiunile de contraofensivă în teatrul de operațiuni din sud, potrivit Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a declarat că bilanțul victimelor a crescut la cinci morți, de la patru în urma unui atac cu rachete de dimineață asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Zaporojie, situat în sud-estul țării.

Oficialii au declarat că o femeie în vârstă de 31 de ani a fost ucisă într-un atac asupra satului Obuhivka din regiunea centrală Dnipropetrovsk, iar un bărbat și o femeie au fost uciși într-un atac desfășurat în cursul nopții în regiunea sudică Herson.

23:32Zelenski: Sunt recunoscător partenerilor noştri români pentru substanţa reală a activităţii noastre comune

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat, în discursul video de miercuri seară, ca a avut în cursul zilei o întâlnire cu o delegaţie României, după o şedinţă comună de guvern, şi a subliniat că legăturile stabilite cu Bucureştiul reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre, fiind recunoscător pentru aceasta partenerilor români, potrivit News.ro.

„M-am întâlnit cu o delegaţie a guvernului român. Astăzi a avut loc o şedinţă comună a guvernelor noastre. Acesta este un alt pas important în direcţia parteneriatului strategic dintre Ucraina şi România. Cooperarea noastră, formatele noastre de interacţiune reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre”, a spus Zelenski. „Pentru securitate, pentru dezvoltare economică, pentru construirea de noi infrastructuri”, a precizat el.

Lavrov mulțumește Coreei de Nord pentru ajutorul acordat în războiul împotriva Ucrainei

23:10Klaus Iohannis: Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisului limbaj artificial ”moldovenesc”

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, miercuri seară, rezolvarea problemei referitoare la limba oficială a minorităţii române din Ucraina.

”Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisului limbaj artificial ”moldovenesc” la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti”, a transmis, meircuri seară, Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit preşedintelui, este un ”pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic, între statele şi societăţile din România şi Ucraina”.

22:43Lavrov mulțumește Coreei de Nord pentru ajutorul acordat în războiul împotriva Ucrainei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a mulțumit Coreei de Nord pentru „sprijinul său fundamental și fără echivoc” în războiul împotriva Ucrainei, a relatat miercuri presa de stat rusă Ria Novosti.

De asemenea, el și-a exprimat aprecierea pentru recunoașterea de către Coreea de Nord a teritoriilor ucrainene pe care Rusia le-a anexat în mod ilegal. Siria este singura altă țară care a recunoscut anexarea ilegală, potrivit Kyiv Independent.

Helsinki investighează o navă chineză şi una rusă pentru avarierea conductei de gaz din Golful Finlandei

22:18Doi bărbați din Crimeea ocupată, amendați pentru că au ascultat un cântec patriotic ucrainean

Doi bărbați din Crimeea ocupată au fost amendați cu 40.000 de ruble fiecare (400 de dolari) pentru că au ascultat în public cântecul „Bună seara, suntem din Ucraina”, potrivit unor rapoarte ale instanțelor rusești citate de grupul de monitorizare independent rus OVD-Info.

Cei doi bărbați au fost acuzați de „discreditarea publică a armatei ruse” pentru că au ascultat cântecul în public.

21:28Helsinki investighează o navă chineză şi una rusă pentru avarierea conductei de gaz din Golful Finlandei. Nava chineză a fost urmărită timp de 15 ore de marina norvegiană

Anchetatorii finlandezi au declarat marţi că investighează nava chineză NewNew Polar Bear şi o navă sub pavilion rusesc, Sevmorput, precum şi alte nave care erau prezente în zonă atunci când un gazoduct de sub Marea Baltică a fost avariat, la 8 octombrie, ca urmare a unei "activităţi externe" potenţial deliberate, relatează Reuters.

20:22O dronă ucraineană distruge un tun autopropulsat 2S3 "Akatsiya" în direcția Vuhledar

20:12Georgia: Parlamentul nu reușește să îl destituie pe președintele prooccidental / Implicarea Rusiei

Parlamentul georgian nu a reușit miercuri să o pună sub acuzare pe președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, care a acuzat guvernul că a subminat încercarea Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Deputații din partidul de guvernământ Visul Georgian au obținut doar 86 din cele 100 de voturi necesare (o majoritate de două treimi) pentru a-l demite pe șeful statului, în primul vot de destituire din istoria acestei țări din Caucaz, devenită independentă în 1991, și pe care partidele de opoziție l-au boicotat.

Flota Mării Negre respinge în acest moment un atac aerian în zona Sukharnaia Balka din Sevastopol

19:21Rusia a declarat miercuri că a doborât în zbor două rachete ucrainene care vizau Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014 și vizată în mod regulat de lovituri ale forțelor Kievului.

"Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat în zbor două rachete ucrainene. Fragmente ale țintelor interceptate au căzut într-o zonă pustie și apoi au explodat la sol", a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, adăugând că atacul nu a provocat victime sau pagube.

18:35 Flota Mării Negre respinge în acest moment un atac aerian în zona Sukharnaia Balka din Sevastopol, toate serviciile de urgență fiind puse în alertă, a declarat guvernatorul instalat de ruși în orașul-port, Mihail Razvozhaev.

„În zona Sukharnaia Balka, flota noastră respinge un atac aerian. Toate serviciile sunt puse în alertă. Există fum în zona Sukharnaia Golovka, salvatorii au plecat deja la fața locului. Informațiile despre daunele la infrastructură sunt în curs de clarificare”, a scris el pe canalul său de Telegram.

18:05Marea Britanie și Germania cred că, chiar dacă Rusia va pune capăt războiului pe scară largă împotriva Ucrainei și va avea loc o schimbare a puterii la Moscova, relațiile comerciale dintre Europa și Moscova nu vor fi restabilite, scrie Bloomberg, citând comentariile făcute de doi oficiali de rang înalt.

„Aceasta este o relație care s-a încheiat”, a declarat ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, Miguel Berger, în cadrul unui forum pe probleme de energie organizat la Londra. Secretarul britanic pentru Energie, Graham Stewart, a subliniat la rândul său că „nu va exista cale de întoarcere”.

„Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească”

17:32 Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de Marcel Ciolacu că 60% din cerealele ucrainene sunt exportate prin România.

17:03Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri la Kiev premierul Marcel Ciolacu.

El a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

16:55TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, îl compară astăzi pe premierul armean Nikol Pașinian cu Volodimir Zelenski, citând o „sursă de rang înalt” de la Moscova.

„Considerăm discursul premierului armean Nikol Pașinian din Parlamentul European pe 17 octombrie ca fiind absolut iresponsabil și provocator, în special în ceea ce privește Rusia și relațiile ruso-armene”, a spus sursa citată de TASS.

„Vedem cum ei încearcă să transforme Armenia în Ucraina nr. 3, dacă socotim Moldova este Ucraina nr. 2, iar Pașinian face salturi pe calea lui Volodimir Zelenski”, a adăugat sursa.

Marți, în timpul unui discurs în Parlamentul European, Pașinian a spus că aliații de securitate ai Armeniei, în contextul situației din jurul Nagorno-Karabah, ar fi cerut public o schimbare a puterii la Erevan. El nu a precizat care dintre aliații din cadrul alianței militare OTSC ar fi formulat asemenea apeluri.

16:36Volodimir Zelenski a avut o conversație telefonică miercuri după-amiaza cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre , liderul de la Kiev mulțumindu-i interlocutorului pentru pachetul de apărare aprobat de guvernul norvegian și pentru programele de sprijin bugetar pe termen lung, potrivit unui comunicat de presă publicat de președinția ucraineană.

„Astfel de programe sunt cruciale pentru că ne oferă mai multă încredere în viitor, facilitează planificarea pe termen lung și, de asemenea, transmit un semnal puternic altor țări”, a spus Zelenski, potrivit aceleiași surse.

Șeful Forțelor Aeriene ale Ucrainei spune că ultima mutare a lui Putin este amenințarea unui „dictator nebun”

16:19Colonelul Yuri Ignat, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat miercuri după-amiaza că noile comentarii ale președintelui rus Vladimir Putin privind desfășurarea de avioane MiG-31 înarmate cu rachete „Kinjal” în misiuni permanente deasupra Mării Negre nu sunt nimic altceva decât o tentativă de „sperietoare”.

„Noua declarație a agresorului nu prea schimbă nimic nimic pentru Ucraina. Rusia deja amenință țara noastră în fiecare zi cu diverse tipuri de arme. Și declarația unui dictator nebun, ar fi mai bine să o comenteze secretarul său de presă”, a răspuns Ignat, după ce a fost întrebat despre subiect.

„Din punct de vedere tehnic, caracteristicile rachetei aerobalistice Kh-47 Kinjal permit Rusiei să o lanseze pe teritoriul Ucrainei atât din direcția de nord, cât și din cea de est; Marea Neagră este doar o altă direcție. În același timp, aviația rusă patrulează deja spațiul aerian acolo în fiecare zi, inclusiv cu avioane de luptă și de recunoaștere”, a amintit el.

16:00 Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au semnat miercuri, la finalul şedinţei comune a executivelor celor două ţări, desfăşurată la Kiev, un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina - România şi a infrastructurii rutiere conexe”, transmite Agerpres.

15:03Vladimir Putin a mers cu o delegație impresionantă în China / Pe cine a lăsat acasă să „păzească” Rusia în absența sa?

14:29Rubla s-a apreciat ușor miercuri față de dolar, ajungând aproape de 97 de ruble pentru un dolar, la 3 zile după intrarea în vigoare a noilor măsuri de control a capitalului ordonate săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin.

14:02Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a ordonat Forțele Aerospațiale ale Rusiei să înceapă patrularea permanentă a spațiului aerian de deasupra Mării Negre cu avioane de luptă înarmate cu rachete Kinjal („Pumnal”).

Putin a mers cu „valiza nucleară” în China

13:51Președintele rus Vladimir Putin a fost filmat în China în timp ce era însoțit de ofițeri care îi cărau așa-numita „valiză nucleară”, care poate fi folosită pentru a lansa un atac nuclear, potrivit Reuters.

13:18Parlamentul Rusiei s-a mișcat rapid pentru a îndeplini dorința președintelui Vladimir Putin, finalizând adoptarea unui proiect de lege care schimbă poziția legală a Moscovei în privința testelor nucleare, într-un moment de tensiune acută cu Occidentul, scrie Reuters.

Camera inferioară, Duma de Stat, a adoptat miercuri a doua și a treia lectură a unui proiect de lege care revocă ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Ambele au fost adoptate în unanimitate cu 415 voturi pentru și zero împotrivă.

Putin a îndemnat Duma la 5 octombrie să facă această modificare pentru a „oglindi" poziția Statelor Unite, care a semnat, dar nu a ratificat niciodată tratatul din 1996.

11:52Presa ucraineană scrie că Serviciul de Securitate al țării a organizat noaptea trecută o lovitură asupra unei tabere de câmp a armatei ruse din apropierea satului Postoyali Dvori din regiunea Kursk.

Ukrinform susține, citând surse din cadrul SBU, că aici erau staționați până la 3.000 de soldați ruși și aproximativ 80 de unități de echipament militar, nu departe de aerodromul militar „Khalino”.

11:36 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că racheta rusă care a lovit o clădire rezidențială din orașul ucrainean Zaporojie miercuri dimineață a ucis cel puțin două persoane și a rănit cinci, potrivit The Guardian.

Zelenski a declarat că opt apartamente au fost distruse în urma loviturii, iar salvatorii căutau eventuali supraviețuitori printre dărâmături. Biroul său a precizat că trei persoane sunt date dispărute în urma atacului, relatează Reuters.

„Peste noapte, teroriștii ruși au atacat Zaporojie cu rachete, lovind o clădire rezidențială obișnuită de cinci etaje. Statul malefic continuă să folosească teroarea și să poarte război împotriva civililor. Teroarea rusă trebuie înfrântă”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

10:55Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a afirmat despre decizia SUA de a trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS că reprezintă o „greșeală gravă”.

„Decizia Casei Albe de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune către ucraineni este o greșeală gravă. Consecințele acestui pas, care a fost ascuns în mod deliberat publicului, vor fi de cea mai gravă natură. Washingtonul urmărește în mod constant o linie către direcție întreruperii complete a relațiilor bilaterale”, a spus acesta într-un comunicat difuzat de ambasada rusă din SUA.

10:20Preşedintele Joe Biden va cere Congresului SUA un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, a declarat marţi pentru AFP o sursă sub rezerva anonimatului, notează Agerpres.

Rusia, vizată din nou de drone ucrainene

10:08Forțele ruse au interceptat și doborât 28 de drone ucrainene în timpul nopții deasupra regiunilor Belgorod și Kursk, precum și a regiunii Mării Negre, a afirmat miercuri Ministerul rus al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Guvernatorul din Kursk, Roman Starovoyt, a declarat că 10 drone au fost doborâte deasupra regiunii în jurul orei locale 5.

În regiunea Belgorod, guvernatorul Vyacheslav Gladkov a declarat că șase drone au fost doborâte în jurul orei locale 4 a.m.

Duminică, atacurile cu drone ucrainene asupra unei instalații energetice din regiunea Belgorod au provocat pene de curent în zonă.

10:03Un fermier a murit marți în regiunea ucraineană Harkov, după ce tractorul pe care îl conducea a lovit o mină în timp ce ara un câmp, a anunțat miercuri serviciul ucrainean de urgență, citat de Reuters.

Eliberată după ocupația rusă, regiunea este puternic minată, iar fermierii își riscă viața încercând să lucreze pe câmpuri care nu au fost încă curățate de dispozitivele explozive.

„Cerem tuturor să fie cât mai atenți posibil și să își amintească întotdeauna de pericolul ridicat al minelor în teritoriile recucerite", a precizat serviciul de urgență.

Autoritățile ucrainene au publicat o fotografie a unui tractor ars, cu o roată smulsă și un plug deteriorat, aflat pe un câmp din apropierea locului exploziei.

Autoritățile ucrainene au declarat la începutul acestui an că invazia Rusiei în Ucraina a creat cel mai mare câmp minat din lume, care se întinde pe o suprafață de 250.000 de kilometri pătrați.

09:34Premierul Marcel Ciolacu se va afla miercuri la Kiev unde va participa, împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei, potrivit Agerpres.

08:19Președintele rus Vladimir Putin a acceptat o invitație din partea omologului său vietnamez de a face o vizită la Hanoi, cei doi întâlnindu-se marți, în marja forumului intitulat „Noul drum al mătăsii” din Beijing, relatează presa de stat vietnameză, potrivit Reuters.

Vietnamul rămâne unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Rusiei în Asia, legături care au fost dezvoltate în perioada sovietică, iar Hanoi este un cumpărător important de arme rusești.

Președintele vietnamez Vo Van Thuong l-a invitat pe Putin să viziteze „în curând" țara, iar „Putin a acceptat cu plăcere invitația", a relatat marți seara târziu Vietnam News Agency, agenția oficială de știri a statului.

Cei doi lideri s-au întâlnit marți, în prima zi a forumului de la Beijing, unde reprezentanți din peste 130 de țări s-au adunat pentru a-l asculta pe președintele chinez Xi Jinping explicându-și viziunea asupra următoarei etape a politicii sale emblematice de construire a rețelelor globale de infrastructură și energie.

07:50Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că o strânsă coordonare cu China în materie de politică externă este crucială într-o lume dificilă, potrivit Reuters.

„În condițiile dificile actuale, o strânsă coordonare în materie de politică externă este deosebit de necesară - ceea ce facem, iar astăzi vom discuta și despre toate acestea", i-a spus Putin omologului său chinez Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing.

06:40Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va sosi miercuri la Phenian pentru întâlniri considerate ca pregătind terenul pentru o vizită a preşedintelui Vladimir Putin, care a intensificat cooperarea cu Coreea de Nord, izolată politic, transmite Reuters.

01:30Volodimir Zelenski, în discursul său de marţi seară: „Sarcina noastră rămâne neschimbată: să fim pregătiţi să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an”

Preşedintele ucrainean a afirmat că a avut în cursul zilei o „lungă” întâlnire cu şeful serviciului de informaţii al armatei, generalul Kirilo Budanov, cu privire la „riscurile-cheie” şi la răspunsul care trebuie dat. De asemenea, el a reafirmat că obiectivul Ucrainei rămâne deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an şi a arătat că parlamentul face paşi în acest sens adoptând legislaţia necesară.

00:12După ce s-a văzut cu Vladimir Putin la Beijing, Viktor Orban a fost primit apoi de Xi Jinping. Preşedintele chinez i-a spus premierului ungar că este un „prieten”, iar ţările lor ar trebui să-şi ridice nivelul relaţiilor, reflectând legăturile tot mai strânse, chiar dacă statele europene caută să se îndepărteze de China.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Ucraina are ATACMS şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru punerea în aplicare a acordurilor cu SUA.
  • Ucraina a lansat marţi asupra forţelor ruse rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, afirmă surse confidenţiale ale presei preluate de agenția Reuters.
  • Canada include nouă persoane și șase posturi de televiziune din Republica Moldova pe lista sancțiunilor anti-Rusia.
  • Volodimir Zelenski, în discursul său de marţi seară: „Sarcina noastră rămâne neschimbată: să fim pregătiţi să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an”.
  • Vladimir Putin nu are rivali, subliniază purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în perspectiva alegerilor prezidenţiale preconizate pentru luna martie a anului viitor.
  • Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.

------------------