Constructorul naval olandez Damen Shipyards Group a acționat în instanță statul olandez, cerând despăgubiri pentru pierderile pe care le-a înregistrat din cauza sancțiunilor europene impuse împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Santier naval al Damen din OlandaFoto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Damen, care produce o gamă largă de nave militare și civile, inclusiv iahturi de lux, este cea mai mare companie de construcții navale din Olanda, țară cu o industrie puternică în acest domeniu.

Rick van de Weg, purtătorul de cuvânt al companiei, a confirmat marți că Damen cere compensații statului olandez din cauza afacerilor pierdute în Rusia, după ce informația a apărut pe surse în Bloomberg.

Van de Weg a precizat că Damen a avut contracte de livrare în Rusia pentru mai multe vase din portofoliul său, acestea fiind anulate în urma sancțiunilor impuse împotriva Moscovei din cauza declanșării războiului împotriva Ucrainei anul trecut.

El a adăugat că Damen a avut și o ramură specializată în inginerie navală în Rusia, dar că a tăiat legăturile cu aceasta după începerea invaziei.

Purtătorul de cuvânt al companiei nu a dorit să precizeze sumele pierdute în urma anulării contractelor din Rusia sau cuantumul compensațiilor pe care le solicită statului olandez.

Iahturile ar putea fi mărul discordiei între Damen și statul olandez

Guvernul condus de premierul Mark Rutte la momentul respectiv a anunțat în aprilie 2022 că va împiedica 14 iahturi, dintre care 12 încă erau în construcție, să părăsească șantierele navale ale țării din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei.

Construcția de iahturi este o industrie importantă în Olanda, datele camerei de comerț a țării arătând că Damen și alți trei constructori navali - Heesen, Feadship și Oceanco - au avut în 2020 vânzări totale de 1,5 miliarde de euro din acest domeniu de activitate.

Ministerul olandez de externe nu a dorit să ofere deocamdată comentarii asupra acțiunii intentate în instanță de Damen.

Compania a depus plângerea civilă la o instanță districtuală din orașul-port Rotterdam și a precizat că așteaptă ca ea să își urmeze cursul juridic normal.

Amintim că la începutul lunii august Damen a anunțat anularea asocierii sale cu statul român în privința Șantierului Naval Mangalia, invocând 3 ani de blocaje și lipsa de implicare sau finanțare a guvernelor de la București.

Urmărește ultimele evoluții din a 587-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.