Nici Ucraina, nici Polonia „nu au nevoie de acest război al cerealelor”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, considerând că tensiunile sunt alimentate de campania electorală din ţara vecină şi aliată, potrivit AFP.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia”, a declarat Kuleba într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina, publicat joi, relatează Agerpres.

„Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a adăugat el, considerând că actualele tensiuni polono-ucrainene sunt cauzate de campania pentru alegerile din 15 octombrie din Polonia.

„Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales.

În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

„Consider că este o ameninţare strategică (...) propagarea activă a discursului despre aşa-numita ingratitudine a ucrainenilor” faţă de Polonia, unul dintre principalii săi aliaţi în faţa invaziei ruse, a menţionat ministrul.

„Aceasta este o minciună, pur şi simplu. Ucraina este foarte sinceră şi profund recunoscătoare poporului polonez şi guvernului polonez”, a spus el.

Dar „plantarea în capul polonezilor a discursului despre ingratitudinea Ucrainei şi a ucrainenilor riscă să aibă consecinţe extrem de proaste pentru securitate”, a afirmat Kuleba.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

____