Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat luni că este mândru de fiul său adolescent, Adam, pentru că a bătut un prizonier acuzat că a ars un exemplar al Coranului, relatează Reuters.

Adam Kadirov, unul dintre fiii lui Ramzan KadirovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kadîrov a postat aceste comentarii pe Telegram, însoțite de un clip în care un tânăr în haine kaki este văzut dând cu pumnii și cu picioarele într-un alt bărbat care se ghemuiește pe un scaun, încercând să se apere de lovituri, înainte ca acesta să fie tras la podea.

Liderul cecen, care se autoproclamă un aliat feroce al președintelui Vladimir Putin, a spus că a publicat videoclipul pentru a elimina orice îndoială cu privire la faptul că incidentul, raportat pentru prima dată luna trecută, a avut într-adevăr loc.

„L-a bătut și a făcut lucrul corect”, a spus Kadîrov.

„Fără exagerare, da, sunt mândru de acțiunea lui Adam”, a spus el, adăugând că l-a respectat pe băiat pentru că șa dobândit „idealuri adulte de onoare, demnitate și apărare a religiei sale”.

Prizonierul, Nikita Zhuravel, s-a plâns cu privire la bătăi avocatului rus pentru drepturile omului, care a declarat că luna trecută a sesizat problema omologului său din Cecenia.

Își pregătește Ramzan Kadirov succesorul?

Kadîrov, în vârstă de 46 de ani, a condus Cecenia cu o mână de fier de când a devenit președinte în 2007, pe urmele tatălui său Ahmat, care a fost ucis într-o explozie cu bombă în 2004. El s-a bucurat de finanțarea generoasă a lui Putin pentru a reconstrui regiunea în principal musulmană devastată de două războaie după prăbușirea Uniunii Sovietice când a încercat să se rupă de sub controlul Moscovei.

Kadîrov a făcut din ce în ce mai multă publicitate celor trei fii ai săi adolescenți, despre care a spus anul trecut că îi trimite să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina. Amploarea implicării lor efective în orice acțiune de luptă nu este clară.

Cel mai mare, Ahmat, a fost fotografiat cu Putin la Kremlin în luna martie, alimentand zvonurile că ar fi fost pregătit ca succesor al lui Kadîrov.

Sănătatea lui Kadîrov a făcut obiectul unor speculații intense conform cărora ar fi mort sau în comă.

Săptămâna trecută a publicat o postare pe Telegram în care spunea că este bine și că motivul pentru care a călătorit la un spital din Moscova a fost să viziteze patul unui unchi bolnav.