Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat loial al lui Vladimir Putin, a publicat duminică un videoclip, despre care nu se știe când a fost înregistrat, în care cataloghează drept „minciuni” zvonurile care circulă cu privire la deteriorarea stării sale de sănătate, relatează AFP. Asta, după ce zilele trecute Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a spus că liderul cecenilor se află în stare critică.

Ramzan KadîrovFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Vineri, presa ucraineană care citează surse din cadrul diasporei cecene și confirmate pentru publicația „Obozrevatel” de serviciile secrete ucrainene a indicat că Ramzan Kadîrov, susținător al ofensivei ruse în Ucraina, se afla în comă, fiind „grav”. bolnav, însă informațiile nu au putut fi verificat dintr-o sursă independentă de către AFP.

„Îi sfătuiesc cu tărie pe toți cei care nu pot distinge adevărul de minciuni pe internet să ia puțin aer, să-și pună ideile în ordine”, a scris Ramzan Kadîrov duminică într-un mesaj care însoțește un scurtă înregistrare video.

Zâmbind, se uită la aparat, cu fața totuși vizibil umflată.

AFP nu a putut spune în mod independent când a fost filmat acest videoclip.

„Ploaia este minunat de revigorantă”, a adăugat în scris liderul cecen care are o glugă pe cap în videoclip și merge pe o alee.

Nu a fost făcută nicio comunicare oficială în acest stadiu de către Kremlin cu privire la starea de sănătate a lui Kadîrov, aflat la putere din 2007 în Cecenia, o mică republică rusă cu majoritate musulmană.

Speculații privind starea de sănătate precară a lui Kadirov încă de la începutul anului

Informațiile apar după ce mai multe publicații au scris că liderul cecen l-ar fi fi îngropat de viu pe vicepremierul țării, Elkhan Suleymanov, fost ministru al Sănătății, din cauză că îl suspecta că îl otrăvea.

În luna martie au existat multe speculații cu privire la sănătatea lui Kadîrov.

Pe rețelele sociale și pe Telegram au apărut informații conform cărora Kadîrov ar fi fost otrăvit sau ar suferi de o boală incurabilă, iar liderul cecen a fost nevoit să dezmintă zvonurile.

"Îmi pare rău să-i dezamăgesc pe cei care speră că sunt bolnav în fază terminală. Sunt sănătos și plin de energie! Ca și până acum, fac sport, merg la munte, fac drumeții și rezolv probleme importante pentru dezvoltarea republicii", a transmis Kadîrov.