O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni arată cum operatorii lor de drone au reușit o nouă lovitură cu totul remarcabilă cu ajutorul unei aeronave fără pilot kamikaze.

Soldat ucrainean operând o dronă în zona Druzhkivka din regiunea DonețkFoto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

Înregistrarea filmată de operatorii de drone ai Brigăzii 67 Mecanizate a armatei ucrainene arată cum aceștia au ghidat timp de un minut drona printr-o pădure pentru a găsi un buncăr al rușilor care probabil a fost identificat în prealabil cu ajutorul unei aeronave fără pilot de recunoaștere/supraveghere.

Deși înregistrări video apărute anterior au arătat cum operatorii ucraineni au reușit să ghideze drone kamikaze tocmai în trapa unor tancuri rusești sau au lovit soldați ai Moscovei aflați în câmp deschis, noua înregistrare arată cât de manevrabile pot fi aceste arme atunci când sunt folosite de militari capabili.

Pe lângă că drona zboară preț de un minut fără a se izbi de vreun copac, operatorii ucraineni reușesc apoi să o ghideze în intrarea buncărului construit de armata rusă în pădure.

Ce se știe despre Brigada 67 a armatei ucrainene, cea din spatele noii lovituri cu drona kamikaze

Pădurea de lângă orașul Kreminna se află în partea de vest a regiunii Lugansk, într-o zonă a luptelor care a atras mai puțin atenția în ultimele luni dat fiind faptul că eforturile principale ale ofensivei ucrainene de vară se concentrează înspre sudul țării, un front secundar fiind în zona orașului Bahmut din regiunea Lugansk.

Pe 17 septembrie armata rusă a pretins însă că a distrus mai multe posturi tactice de comandament ale Brigăzii 67 Mecanizate care a realizat noua filmare, susținând însă că loviturile au avut loc în regiunea Donețk.

„Posturi tactice de comandament ale Brigăzii 100 de Apărare Teritorială și Brigăzii 67 Mecanizate ale forțelor ucrainene au fost lovite în apropierea localității Serebrianka din Republica Populară Donețk”, afirma la momentul respectiv ministerul rus al apărării, folosind în mod bizar numele dat de separatiștii pro-ruși teritoriului pe care îl controlează în estul Ucrainei, deși președintele Vladimir Putin a invocat oficial proclamarea sa încă de anul trecut.

Brigada 67 Mecanizată a fost creată în cadrul armatei ucrainene în luna noiembrie a anului trecut, aceasta încorporând mai multe batalioane care au participat la luptele pentru Kiev, Harkov și Mariupol, militari ai lor făcând parte anterior din Forțele Speciale ucrainene.

Deși despre Brigada 67 se cunosc mai puține lucruri comparativ cu alte unități similare ale armatei ucrainene, este cunoscut faptul că militarii acesteia au primit în dotare tancuri M-55 S1 donate de Slovenia Ucrainei.

Bazate pe vechiul model sovietic T-55 dar puternic modernizate, aceste vehicule de luptă pot trage cu muniții perforante cu uraniu sărăcit, la fel ca tancurile britanice Challenger 2 sau modelele Abrams americane.

Urmărește ultimele evoluții din a 579-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.