Este de competenţa sistemului judiciar brazilian să decidă dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi arestat în cazul în care va participa la summitul G20 de anul viitor găzduit de Brazilia, a declarat luni preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, după ce anterior dăduse asigurări că liderul de la Kremlin nu va fi arestat dacă vine în ţara sa, relatează Reuters.

Luiz Ignacio Lula da SilvaFoto: Flickr/ Alexander Bonilla

„Dacă Putin decide să se alăture (summitului de anul viitor), este de competenţa justiţiei să decidă (asupra unei posibile arestări), şi nu a guvernului meu", a afirmat luni Lula într-o discuţie cu jurnaliştii din New Delhi, unde a participat la summitul G20 găzduit de India, notează news.ro.

Sâmbătă, el declarase într-un interviu acordat emisiunii de ştiri First Post că Putin „în niciun caz" nu va fi arestat dacă va participa la summitul de la Rio de Janeiro.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, care a dus la înfiinţarea CPI.

Însă preşedintele Braziliei a declarat luni că este necesar să se revizuiască aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională, în condiţiile în care state precum SUA, China şi India nu au aderat la protocolul prin care se recunoaşte autoritatea acestei instanţe.

„Vreau să ştiu de ce SUA, India şi China nu au semnat tratatul CPI şi de ce ţara noastră l-a semnat", a declarat Lula.

Brazilia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000, iar acesta se aplică din 2002. Lula da Silva a mai condus Brazilia între 2003 şi 2010.

Putin a lipsit de la ultimele două summituri G20, de la Bali şi New Delhi, iar Rusia a fost reprezentată de ministrul său de externe, Serghei Lavrov.