Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat sâmbătă că Vladimir Putin nu va fi arestat în Brazilia dacă va participa la reuniunea Grupului celor 20 ce se va ține la Rio de Janeiro de anul viitor, transmite Reuters.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Intervievat în marja reuniunii G20 de la Delhi de către postul de știri Firstpost, Lula a declarat că Putin va fi invitat la evenimentul de anul viitor, adăugând că el însuși intenționează să participe la reuniunea blocului BRICS al națiunilor în curs de dezvoltare care va avea loc în Rusia înainte de reuniunea de la Rio.

„Cred că Putin poate veni cu ușurință în Brazilia", a declarat Lula.

„Ceea ce pot să vă spun este că, dacă sunt președintele Braziliei și el vine în Brazilia, în niciun caz nu va fi arestat", a adăugat Luiz Inacio Lula da Silva.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, acuzându-l de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia susține că forțele sale nu s-au implicat în crime de război și că nu au luat cu forța copii ucraineni.

Putin a lipsit de la întâlnirile internaționale și nu a fost prezent la reuniunea G20 de la Delhi, trimițându-l pe ministrul de externe Serghei Lavrov.

Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, care a dus la înființarea CPI. Biroul lui Lula nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații, mai notează Reuters.