Dronele ucrainene au vizat din nou capitala Rusiei şi două regiuni din sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina, într-una dintre ele aflându-se una dintre cele mai mari centrale nucleare ale ţării, cu reactoare de tipul celor de la Cernobîl, au declarat vineri oficiali ruşi, citați de CNN şi Reuters.

Centrala nucleara de la KurskFoto: WillWest News / Profimedia Images

O dronă ucraineană a atacat un oraş din vestul Rusiei care găzduieşte una dintre cele mai mari centrale nucleare din ţară, deşi nu au fost raportate pagube la uzină, au declarat oficialii ruşi. Guvernatorul Roman Starovoit a declarat că o dronă ucraineană a avariat vineri dimineaţa devreme faţada unei clădiri din oraşul Kurceatov, aflat la doar câţiva kilometri de centrala nucleară Kursk.

„Nu există victime”, a declarat Starovoit. El nu a menţionat nicio posibilă deteriorare a centralei nucleare din Kursk.

Centrala nucleară Kursk, din epoca sovietică, are acelaşi tip de reactoare ca şi centrala nucleară de la Cernobîl. O explozie şi un incendiu la centrala de la Cernobîl din 1986, în Ucraina sovietică de atunci, a fost cel mai grav accident nuclear din lume, răspândind radiaţii în întreaga Europă.

În prezent, trei reactoare RBMK-1000 din Kursk sunt operaţionale, iar unul este oprit, potrivit agenţiei nucleare de stat din Rusia.

Acuzații reciproce între Rusia și Ucraina privind periclitarea centralei nucleare de la Zaporojie

În trecut, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că vizează atacarea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Încă din primele zile ale invaziei, trupele ruseşti au capturat centrala, care, cu cele şase reactoare ale sale, este cea mai mare instalaţie nucleară din Europa.

De asemenea, o altă dronă a fost doborâtă în regiunea Belgorod din vestul Rusiei, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, anunțase mai devreme în cursul zilei că apărarea aeriană a doborât o dronă care se apropia de capitală în timpul nopţii și că nu au fost raportate victime sau pagube. Aceasta a perturbat pentru scurt timp zborurile către aeroportul Vnukovo din Moscova.

Între timp, în regiunea Kursk, o dronă ucraineană a vizat oraşul Kurceatov în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul Roman Starovoit.

El a spus că drona a lovit o clădire nerezidenţială, avariindu-i faţada. Starovoit declarase anterior că două drone au vizat oraşul, dar a precizat ulterior că nu a putut fi confirmată căderea celei de-a doua drone.

Urmărește ultimele evoluții din a 555-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.