Familiile poloneze vor beneficia de o majorare cu 60% a ajutoarelor pentru creșterea copilului începând de anul viitor, o măsură despre care coaliția de guvernare conservatoare speră să îi asigure un nou mandat în fruntea țării la alegerile parlamentare de toamna aceasta, relatează Reuters.

Mame cu copiiFoto: Janek Skarzynski / AFP / Profimedia Images

Introdus în 2016, programul de ajutoare sociale supranumit „500+” per copil s-a dovedit extrem de popular printre polonezii care vizează creșterea nivelului de trai mai aproape de cel din Europa de Vest. Politologii notează că această măsură a ajutat partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS) să atragă numeroși votanți din afara bazei sale electorale tradiționale formată din catolici conservatori.

„Avem nevoie de dezvoltarea Republicii Poloneze, avem nevoie de dezvoltare demografică”, a declarat președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, după ce a promulgat legea.

„Cel mai mare sprijin pentru dezvoltarea viitorului este familia”, a subliniat el.

Duda a promulgat legea la exact o săptămână după ce ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică al Poloniei arată că țara a înregistrat de la începutul anului cel mai mare declin demografic de la al Doilea Război Mondial, când țara a fost divizată între Germania nazistă și Uniunea Sovietică a lui Iosif Stalin.

Însă în contextul în care inflația de două cifre a afectat puternic nivelul de trai, PiS se confruntă cu o bătălie dificilă în vederea câștigării unui nou mandat de guvernare la alegerile parlamentare ce urmează să fie organizate în luna octombrie sau septembrie.

Sondajele de opinie sugerează că PiS va rămâne cel mai mare partid parlamentar, dar că acestuia îi va lipsi majoritatea necesară pentru a forma guvernul.

Majorarea ajutoarelor de creștere a copilului este susținută și de către opoziția poloneză

Păstrarea votanților care au fost cuceriți de programul „500+” va fi un imperativ dacă guvernul conservator va dori să rămână la putere, potrivit analiștilor. Iar PiS a făcut din majorarea ajutorului lunar pentru creșterea copilului la 800 de zloți (200 de dolari) de la 500 de zloți una dintre temele sale principale de campanie.

„PiS trebuie să urmeze o astfel de politică deoarece unii dintre votanții săi nu au viziuni de dreapta, dar au susținut PiS din cauza intereselor lor economice. PiS trebuie să introducă astfel de reforme pentru a păstra susținerea acestui grup”, afirmă Rafal Chwedoruk, un profesor de științe politice de la Universitatea Varșovia.

Platforma Civică, principalul partid liberal de opoziție, s-a opus introducerii acestui program când a fost propus inițial în 2016, dar s-a răzgândit între timp și a criticat chiar guvernul lui Mateusz Morawiecki că nu a majorat mai devreme ajutoarele pentru a ajuta familiile să facă față crizei nivelului de trai.

Guvernul de la Varșovia estimează că creșterea ajutoarelor va costa bugetul 24 de miliarde de zloți, echivalentul a aproximativ 0,7-0,8% din Produsul Intern Brut al țării. El a promis de asemenea că anul viitor salariul minim pe economie va fi majorat de două ori în contextul inflației ridicate.