Rata natalității din Polonia s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel de după al Doilea Război Mondial, când țara s-a aflat sub ocupație, în pofida eforturilor guvernului naționalist de a combate declinul democrafic, relatează agenția Bloomberg.

Mame cu copiiFoto: Janek Skarzynski / AFP / Profimedia Images

Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică al țării arată că numărul de nașteri a scăzut de la începutul anului până în luna iunie la 290.975, un declin de aproape 9% față de anul trecut.

Datele arată practic că declinul a atins un nou record în ceea ce privește trendul început din 2018 în Polonia, țara cu a șasea economie ca mărime din Uniunea Europeană.

Eșecul de a inversa declinul demografic a fost rapid criticat de partidele de opoziție din Polonia în contextul în care țara se pregătește pentru alegeri parlamentare ce urmează să aibă loc în luna octombrie.

Partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS) a anunțat deja că intenționează să își extindă programul fanion de acordare a unor ajutoare sociale lunare pentru familiile cu copii, promițând că plățile vor fi crescute de la 500 de zloți pe lună la 800 (aproximativ 200 de dolari).

Deși programul nu a obținut rezultatele așteptate, el se bucură de o largă susținere în Polonia, cel mai mare partid de opoziție acuzând guvernul că nu a majorat cuantumul plăților mai devreme.

Rata natalității a continuat să scadă și în Ungaria vecină, în pofida unor măsuri asemănătoare implementate de guvernul naționalist al lui Viktor Orban. Anul trecut executivul de la Budapesta a anunțat inclusiv o eliminare a impozitului pe venit pentru mamele cu vârsta de sub 30 de ani pentru a încuraja natalitatea.

Cum explică ideologul guvernului polonez declinul natalității

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, a vorbit despre situație într-un discurs ținut în luna noiembrie a anului trecut, comentariile sale atrăgând însă un val de critici.

El a declarat că demografia din Polonia suferă, între altele, „din cauza unei anumite atitudini a oamenilor, în special a femeilor”.

„Dacă se va menţine situaţia în care, până la 25 de ani, tinerele femei beau la fel de mult ca bărbaţii de aceeaşi vârstă, atunci nu vor exista copii. Nu uitaţi că un bărbat, pentru a deveni alcoolic, trebuie să depăşească măsura, în medie, timp de 20 de ani (...), iar o femeie, timp de numai doi ani”, a spus Kaczynski, considerat liderul de facto al Poloniei.

Politicianul a afirmat că are aceste informaţii de la un medic care i-a spus că „a reuşit să vindece de alcoolism o treime dintre pacienţii săi bărbaţi, dar nicio femeie”.

Cu toate acestea, el a subliniat că nu este în favoarea ideii ca femeile să aibă copii la o vârstă foarte tânără, deoarece „Femeia trebuie să se coacă pentru a fi mamă”.

„Dar dacă, până la vârsta de 25 de ani, ea bea prea mult, atunci, ca să glumesc puţin, nu este de bun augur în acest sens”, a adăugat liderul PiS.