Elevii din Rusia vor învăța cum să opereze drone de luptă începând cu noul an școlar care va începe în luna septembrie, a anunțat senatorul rus Artem Șeikin, citat de The Moscow Times.

Elevi in Crimeea ocupata de rusiFoto: Associated Press / Profimedia Images

El a precizat că lecțiile vor fi predate ca parte a materiei ce ține de „Bazele siguranței vieții”.

Elevii de clasa a X-a și a XI-a vor fi antrenați de asemenea să folosească puști de asalt și grenade ca parte a aceleiași materii.

Ministerul rus al Apărării a aprobat deja planuri în acest sens, potrivit agenției RIA Novosti.

Ruslan Țalikov, ministrul adjunct al apărării, a declarat că programul va include și metode de a contracara armele inamice precum dronele.

Decizia a fost invocată și de către Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de vineri dimineața, acesta notând că ea face parte dintr-un efort de a impune o cultură de „patriotism militarizat” asupra elevilor.

Aceasta nu este prima oară când tinerii ruşi sunt obligaţi să se formeze în arta războiului şi purtării armei. O formare de acest fel era obligatorie în şcolile ruseşti înainte de căderea Uniunii Sovietice. Ea a continuat până la criza constituţională din 1993, care a condus, după zece zile de confruntări sângeroase, la înlocuirea Constitiuţiei sovietice din 1978.

Ministerul rus al Educației anunțase încă din luna noiembrie a anului trecut că pregătește un proiect ce vizează revenirea la această situație, după ce o solicitare în acest sens a fost formulată de Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.

Imagini difuzate de mass-media rusă încă din luna martie au arătat că în Crimeea ocupată pregătirea militară a elevilor a început deja.

Urmărește ultimele evoluții din a 516-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.