Concernul Kalașnikov, cel mai renumit producător de arme din Rusia, a prezentat imagini cu un nou tip de dronă Lancet care ar urma să opereze în roi pentru a eluda sistemele de apărare aeriană inamice, o capabilitate care i-ar putea conferi un avantaj uriaș în război.

Drone LancetFoto: Rossiya 1 / WillWest News / Profimedia Images

Un reportaj difuzat de televiziunea Rossiya-1 susține că Rusia și-a crescut exponențial producția de drone Lancet în ultima perioadă, naratorul segmentului afirmând că Aleksandr Zaharov, proiectantul-șef al concernului Kalașnikov, „este nevoit să folosească o pasarelă” pentru a se putea deplasa în jurul noii unități de producție.

Mass-media de stat rusă a relatat încă de anul trecut că noua fabrică urmează să fie instalată într-un fost centru comercial ca măsură de eficientizare a costurilor și pentru a permite creșterea rapidă a producției, după cum amintește și analistul militar Samuel Bendett de la Centrul pentru Analize Navale, un think tank american din Arlington, Virginia, specializat în probleme militare.

În timpul prezentării Aleksandr Zaharov arată și o „nouă evoluție” în ceea ce privește dronele Lancet, arătând „Produsul-53”, un tip de aeronavă fără pilot despre care afirmă că a fost proiectată pentru a fi folosită în roi împotriva țintelor inamice.

Concernul Kalașnikov susține că aceste drone kamikaze au fost proiectate să folosească o „rețea neurală” care permite aparatelor de zbor să comunice între ele în vederea distrugerii țintelor identificate.

În jurul minutului 11:35 al reportajului Zaharov afirmă că aceste noi drone „nu au inteligență artificială, doar algoritmi și [sisteme de] luare a deciziilor”, numind „Produsul-53” o „armă definită de software”.

De asemenea, Kalașnikov a proiectat aceste drone pentru a putea fi trimise la atac cu ajutorul unor lansatoare mobile de mici dimensiuni, rușii părând a se inspira aici clar de la dronele „Shahed 136” pe care le-au primit în număr mare din Iran.

Ce atuuri ar aduce „dronele-roi” Rusiei pe câmpul de luptă

Această tehnologie emergentă vine cu un avantaj major pentru forțele armate care ajung să le dețină: o rată a supraviețuirii mult mai mare comparativ cu alte sisteme similare. Tehnologia a fost studiată inițial de țări precum India, China și Israel cu scopul dezvoltării unor drone de recunoaștere și supraveghere a câmpului de luptă.

Însă în cazul dronelor kamikaze precum cele Lancet, proiectate pentru a se autodistruge în momentul lovirii unei ținte, atuul respectiv înseamnă că ele ajung să scoată din acțiune sau distrugă un număr semnificativ mai mare de ținte identificate.

Pe lângă faptul că operarea într-un roi de mari dimensiuni poate pune probleme unor sisteme de apărare aeriană convenționale din cauza numărului țintelor de doborât, „rețeaua neurală” folosită de acestea permite aeronavelor fără pilot să își rearanjeze rapid prioritățile și sarcinile în cadrul misiunii de atac.

Site-ul de specialitate SP Land Forces notează că astfel de drone pot fi contracarate în prezent cu sisteme integrate de apărare aeriană „în straturi” care să conțină arme cu rază lungă, medie și scurtă, precum și unități de război electronic.

În momentul de față nu este clar în ce măsură sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost integrate pentru a oferi protecție împotriva unei astfel de amenințări. Cel mai probabil există capabilități limitate în ceea ce privește apărarea marilor orașe ucrainene, cărora le-au fost alocate majoritatea sistemelor de apărare aeriană primite din Occident.

O nouă amenințare pentru echipamentele valoroase primite de Ucraina din Occident

Însă în ceea ce privește apărarea câmpului de luptă la nivel tactic și operațional astfel de contramăsuri rămân probabil la nivelul de deziderat, mai ales în condițiile în care forțele ucrainene se află acum în ofensivă, aventurându-se în teritorii ocupate de Rusia.

Asta înseamnă că ținte de mare valoare precum tancurile și blindatele primite de armata ucraineană din partea partenerilor Occidentali ar fi puternic vulnerabile în fața unor atacuri „în roi”, rușii inundând deja câmpul de luptă cu modele de drone Lancet pe care le aveau deja în dotarea lor.

Într-un amplu reportaj publicat de agenția Reuters la sfârșitul lunii iunie, aceasta relata cum în ultimele luni forțele armate ruse au început să folosească pe scară largă drone Lancet, după ce comandamentul militar de la Moscova și-a dat seama de importanța folosirii dronelor pe câmpul de luptă.

De altfel, lipsa dronelor în primele faze ale „operațiunii militare speciale” a fost unul dintre motivele pentru care conducerea armatei ruse a fost aspru criticată de către popularii bloggeri militari ai țării, mai ales după ce Ucraina a primit drone kamikaze „Switchblade” din Statele Unite.

Analistul militar Samuel Bendett cauționează însă că, la fel ca în cazul majorității afirmațiilor făcute de partea rusă, și cele legate de noile capabilități ale dronelor Lancet de a opera în roi ar trebui privite cu precauție, o astfel de abilitate urmând a fi probabil confirmată abia după ce ucrainenii reușesc să pună mâna pe câteva dintre modelele noi.

Urmărește ultimele evoluții din a 509-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.