Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat luni Ucraina de comiterea atacului asupra podului care leagă Rusia de Crimeea, cu implicarea Marii Britanii și a Statelor Unite, potrivit Reuters.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Zaharova nu a furnizat dovezi pentru a susține afirmațiile.

„Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost efectuat de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist și are toate caracteristicile unui grup internațional de crimă organizată", a declarat ea.

„Deciziile sunt luate de oficialii ucraineni și de armată cu participarea directă a agențiilor de informații și a politicienilor americani și britanici. Statele Unite și Marea Britanie sunt la conducerea unei structuri de stat teroriste", a mai spus Zaharova.

Două persoane au fost ucise și fiica lor a fost rănită luni în ceea ce Rusia a declarat că a fost un atac ucrainean asupra Podului Crimeei, o arteră-cheie pentru trupele ruse care luptă în Ucraina și un proiect de suflet al președintelui Vladimir Putin.

Exploziile au fost anunțate înainte de zorii zilei pe podul de 19 km care leagă Rusia de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Oficialii ruși au declarat că Ucraina se află în spatele a ceea ce au numit un atac „terorist" asupra podului - în aceeași zi în care Putin trebuie să decidă dacă prelungește sau nu un acord negociat de ONU care permite exportul de cereale prin Marea Neagră.

Armata ucraineană a sugerat că atacul ar putea fi un fel de provocare din partea Rusiei, dar presa ucraineană a citat surse anonime spunând că Serviciul de Securitate al Ucrainei și marina ucraineană se află în spatele incidentului.

Comitetul antiterorist rus spune că Ucraina a atacat peste noapte podul din Crimeea folosind drone maritime de suprafață, potrivit presei de stat, citată de Reuters.

Comitetul de Investigații al Rusiei a afirmat că „serviciile speciale" ucrainene sunt responsabile pentru atac și că a deschis o anchetă penală.

Urmărește ultimele evoluții din a 509-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.