Mai multe surse rusești au relatat la 15 iulie că conducerea militară rusă l-a demis pe generalul-maior Vladimir Seliverstov, comandantul diviziei aeropurtate 106 a Gărzii.

Putin si SoiguFoto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa evaluare că motivul demiterii lui Seliverstov este momentan necunoscut, dar sursele rusești au speculat că ar putea fi „asociat cu reputația lui Seliverstov de a vorbi în numele soldaților săi”.

Sursele rusești au afirmat că Divizia 106 Gărzi Aeropurtate (VDV) operează în zona Bahmut din ianuarie, iar ISW a observat recent Regimentul 137 VDV Gărzi al Diviziei 106 apărându-se împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene pe flancul nordic al Bahmutului.

Un blogger militar rus a afirmat că elemente ale Diviziei 106 VDV susțin, de asemenea, operațiunile defensive rusești la sud de Bahmut.

Rudele personalului mobilizat care servește în Regimentul 137 VDV au făcut apel la președintele rus Vladimir Putin și la alți oficiali cu privire la condițiile precare și lipsa de provizii din unitate, citează Kyiv Independent.

„Este posibil ca nemulțumirea vocală cu privire la condițiile din zonele în care forțele rusești se apără împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene să-l fi determinat pe Seliverstov să apeleze la comandamentul militar rus, ceea ce ar fi putut contribui la demiterea sa”, a declarat ISW.

ISW a adăugat că nu a observat o confirmare a demiterii lui Seliverstov, dar rapoartele rusești despre demitere „urmează un model similar cu cel al afirmațiilor anterioare privind schimbările de comandă care s-au dovedit a fi adevărate”.

Șefii de rang înalt din Rusia vor fi probabil din ce în ce mai criticați de către subordonați

Conducerea militară a Rusiei se va confrunta probabil cu critici tot mai mari din partea subordonaților, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Ministerul a dat exemplu demiterea generalului-maior Ivan Popov, care a fost eliberat de la conducere după ce a criticat dur conducerea militară rusă într-un videoclip destinat trupelor sale și scurs în presă.

Popov, care a comandat Armata 58 de Arme Combinate, care luptă pe frontul din Ucraina, în apropiere de Zaporojie, a declarat că conducerea Ministerului rus al Apărării „ne lovește din spate, decapitalizând cu răutate armata în cel mai dificil și intens moment”.

„A existat o situație dificilă cu superiorii în care era necesar fie să taci și să fii laș, fie să spui lucrurilor pe nume", a declarat Popov.

Ministerul britanic a declarat că Rusia a demis în mod obișnuit comandanți de la începutul invaziei din Ucraina, dar că îndepărtarea lui Popov a fost remarcabilă deoarece „aparent a fost demis pentru că și-a exprimat îngrijorările, mai degrabă decât pentru o presupusă performanță slabă”.

Ministerul a scris pe Twitter:

Comentariile lui Popov atrag atenția asupra frustrării pe care mulți ofițeri probabil o nutresc față de conducerea militară superioară. Plângerile seamănă în mare parte cu cele făcute de proprietarul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, înainte de revolta sa din iunie 2023.

Criticile directe din partea subordonaților vor deveni probabil o problemă din ce în ce mai mare pentru ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pentru șeful Statului Major General, generalul Gherasimov.