Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că rebeliunea militară condusă de Evgheni Priojin nu a fost mai mult decât un „necaz” și că Rusia va ieși mai puternică în urma acesteia, relatează TASS.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Occidentul nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la interesele naționale ale Rusiei deoarece Rusia a ieșit mai puternică din toate situațiile dificile”, a afirmat el într-o conferință de presă susținută online.

„Vă mulțumim pentru îngrijorarea față de interesele noastre naționale, dar nu este necesară”, a mai spus el, răspunzând unei întrebări pus de un jurnalist de la agenția Reuters cu privire la evenimentele de sâmbăta trecută.

„Rusia a ieșit întotdeauna mai puternică din orice situație dificilă. Așa va fi și de această dată”, a reiterat el.

„Mai mult decât atât, deja simțim că acest proces a început”, a adăugat el, afirmând totodată că răsmerița mercenarilor Wagner cu greu poate fi numită mai mult decât o „situație dificilă”.

Amintind de noul sprijin militar de 3,5 miliarde de euro pregătit de UE pentru Ucraina, Lavrov a spus că acesta reprezintă „o recunoaștere indirectă” asupra faptului că blocul comunitar luptă împotriva Rusiei.

„Așa că vă mulțumim pentru îngrijorare, dar ne vom descurca”, a concluzionat el.

Serghei Lavrov spune că Rusia nu a comis crime de război în Ucraina

Trecând la alt capitol, Lavrov a mai declarat vineri că Occidentul nu poate să probeze acuzațiile de crime de război pe care i le aduce Rusiei, deoarece acestea sunt lipsite de fundament.

„Vrem ca totul să fie corect, ca toate discuțiile să se bazeze pe fapte, dar faptele pe baza cărora Rusia este acuzată nu ne-au fost prezentate”, a remarcat el.

„În general, vorbind despre tema crimelor de război și acuzațiilor de încălcare a dreptului umanitar internațional, sunt foarte puține fapte pe care colegii noștri occidentali le pot prezenta. Îi rugăm să-și susțină afirmațiile cu informații concrete, cu dovezi, dar acest lucru se întâmplă în mod practic foarte rar”, a mai acuzat el.

Șeful diplomației ruse a catalogat drept „subiective” și „pline de prejudecată” concluziile investigațiilor efectuate asupra crimelor de război rusești de către comisiile din diferite organizații internaționale, inclusiv ONU.

„Ele (n.r. comisiile de investigație) călătoresc, discută cu reprezentanții regimului ucrainean, primesc anumite informații de la ei și, în mare parte, își pregătesc concluziile pe baza acestora”, a deplâns el.

„Ele nu interacționează cu cei care trăiesc de partea noastră a liniei de contact, la fel cum oficialii ONU nu au venit în regiunea Donbas în ultimii opt ani, atunci când încercam încă să obținem implementarea acordurilor de la Minsk”, a continuat el cu acuzațiile.

Comentariile sale vin după un nou atac cu rachete de marți asupra orașului Kramatorsk în care peste 10 persoane și-au pierdut viața și alte zeci au fost rănite.

Urmărește ultimele evoluții din a 492-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.