În sudul Rusiei, inclusiv în regiunile Rostov, Voronej și Lipețk, cererea de numerar a crescut cu 70-80% în timpul rebeliunii militare conduse de Evgheni Prigojin, a declarat luni vicepremierul rus Andrei Belousov, citat de Meduza.

Rusi din Moscova care stau la coada la bancomatFoto: Vlad Karkov/SOPA Images/ Profimedia

„În aproximativ 15 regiuni ale țării s-a remarcat o creștere a cererii [de numerar]. În medie ea s-a ridicat la aproximativ 30%. Dar cea mai activă cerere de numerar, creștere a cererii de numerar a fost observată în regiunile sudice - în regiunile Voronej, Rostov, Lipețk, precum și în orașele mari”, a spus Belousov la o întâlnire cu prim-ministrul Mihail Mișustin.

El a salutat însă munca „destul de clară” a Băncii Centrale de la Moscova, despre care a spus că a dus la evitarea „oricărei încălcări a situației normale” și a garantat funcționarea bancomatelor în regim normal.

Belousov a menționat că cererea de numerar a început să scadă duminică iar până luni situația s-a stabilizat cu totul, revenind la normalitate.

Amintim că Evgheni Prigojin a anunțat sâmbătă seara că a pus capăt rebeliunii pe care o ordonase în noaptea zilei anterioare.

Anunțul său a venit după ce biroul liderului bielorus Aleksandr Lukașenko afirmase anterior că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia.

Rușii și-au făcut provizii de alimente în timpul revoltei mercenarilor Wagner

Potrivit părții bieloruse, Prigojin a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia, cu condiția garantării siguranței lor. Kremlinul a anunțat ulterior că șeful mercenarilor Wagner se va muta în Belarus și că anchetele împotriva sa vor fi sistate.

Locul în care se află acesta acum este însă necunoscut, Prigojin fiind văzut pentru ultima oară plecând din Rostov-pe-Don sâmbătă seara târziu într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că Lukașenko a mediat un acord cu el.

Vicepremierul Belousov a mai remarcat luni că vânzările în magazinele alimentare au crescut și ele în timpul rebeliunii: în regiunea Rostov - cu 10-15%, în regiunea Lipețk - cu 30%, și în regiunea Voronj - cu 50%

El a dat însă asigurări că nu au fost probleme cu comerțul și că au existat suficiente provizii de alimente.

Urmărește ultimele evoluții din a 488-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.