Premierul britanic Rishi Sunak a sugerat luni că țara sa este pregătită pentru scenariul unei prăbușiri subite a Rusiei, după ce în presă au apărut informații că la Londra se pregătesc de urgență planuri în acest sens.

Rishi Sunak si Volodimir ZelenskiFoto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Comentariile lui Sunak au venit după ce jurnaliștii de la The Times, ziar apropiat de Partidul Conservator aflat la putere, au scris că evaluări interne ale executivului de la Londra au ajuns la concluzia că trebuie făcute planuri care să vizeze o destabilizare a Rusiei după rebeliunea militară declanșată vineri noaptea de Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.

„Trebuie să așteptăm și să vedem ce se întâmplă în continuare. Nu poate fi decât 'Capitolul întâi' a ceva nou”, a declarat o sursă din interiorul guvernului pentru The Times.

Fostul atașat militar britanic la Moscova, John Foreman a spus la rândul său că dacă Prigojin ar fi reușit să preia puterea la Moscova, acest lucru ar fi reprezentat „cel mai rău scenariu” și că Occidentul nu ar trebui să își facă iluzii în privința sa.

„El este un fascist”, a subliniat Foreman cu privire la șeful Wagner.

Foreman a spus de asemenea că ritmul în care au evaluat lucrurile în Rusia de vineri noaptea până sâmbătă seara, când Prigojin a anunțat că a ordonat încetarea rebeliunii, i-a luat prin surprindere pe diplomații occidentali.

„Ne-am gândit că toate acestea se vor întâmpla treptat”, a afirmat el.

Sunak spune că guvernul său a fost atent la tensiunile dintre Putin și liderul mercenarilor Wagner

Fostul ambasador britanic în Rusia, Roderick Lyne, și-a exprimat părerea că, după rebeliune, șansele lui Putin de a rămâne pe viață conducătorul Rusiei sunt deja mai mici, dar „acum este încă în funcție”.

Întrebat luni după-amiaza despre informațiile apărute în The Times, Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie este pregătită pentru o serie de scenarii cu privire la Rusia și că Londra monitorizează cu atenție ce se întâmplă în Rusia.

„Este prea devreme să prezicem cu siguranță care vor fi consecințele acestui lucru (n.r. ale rebeliunii lui Prigojin), dar noi suntem bineînțeles pregătiți, cum am fi întotdeauna, pentru o serie de scenarii”, le-a spus Sunak reporterilor britanici.

„Este o situație pe care am analizat-o și monitorizat-o de ceva timp deoarece suntem conștienți de potențialul destabilizator al războiului ilegal al Rusiei din Ucraina, tensiunile dintre grupul Wagner și regimul lui Putin”, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 488-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.