Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat miercuri „șocat” de ceea ce a spus că a fost eșecul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii de a oferi ajutor după distrugerea barajului masiv de la Kahovka.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Deși catastrofa a avut loc cu multe ore în urmă, „ei nu sunt aici”, a declarat Zelenski pentru ziarele germane Bild și Die Welt, dar și pentru Politico. „Nu am primit niciun răspuns. Sunt șocat”.

De asemenea, el a spus că soldații ruși trag de la distanță în timp ce au loc încercări de salvare. „De îndată ce ajutoarele noastre încearcă să îi salveze, se trage asupra lor”, a spus el.

Orașul ucrainean Oleșkî pare a fi cel mai grav grav afectat de pe malul stâng al râului Nipro de inundațiile severe provocate de distrugerea barajului din Nova Kahovka, conform The Guardian, care scrie că unii locuitori sunt blocați pe acoperișurile caselor lor.

Potrivit localnicilor, autoritățile ruse au înființat puncte de control și refuză să lase voluntari să intre în oraș pentru a ajuta la evacuarea sinistraților. Canalele locale de Telegram sunt pline de mesaje disperate de la rude care cer salvarea celor dragi.

___