Președintele rus Vladimir Putin a confirmat vineri, în cadrul unui apel telefonic cu omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, că Rusia este deschisă dialogului despre Ucraina, a declarat vineri Kremlinul, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / AP / Profimedia

Lula a scris anterior pe Twitter că a reiterat dorința Braziliei de a discuta cu ambele părți ale războiului din Ucraina.

„Am reiterat dorința Braziliei, împreună cu India, Indonezia și China, de a discuta cu ambele părți ale conflictului în căutarea păcii”, a spus Lula.

Lula s-a prezentat ca un intermediar de pace pentru a pune capăt războiului, care a început când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Propunerea sa, bazată pe tradiția Braziliei de neintervenție și neutralitate, cere ca un grup de națiuni care nu sunt implicate în război să se angajeze atât Rusia, cât și Ucraina în discuții.

Președintele brazilian a declarat luni că o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în marja summitului G7 din Japonia, a eșuat deoarece Zelenski a întârziat.

Zelenski a minimalizat anterior faptul că nu s-a întâlnit cu Lula.

„Cred că el a fost cel care a fost dezamăgit”, a spus Zelenski referindu-se la Lula după ce tentativa de întâlnire între cei doi a eșuat, notează publicația braziliană G1.

Amintim că preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat zilele trecute că a discutat cu China şi Emiratele Arabe Unite despre o mediere comună în războiul dintre Rusia şi Ucraina. Anterior, el a acuzat SUA că prelungesc conflictul. Duminică trecută, Lula da Silva a adăugat și Europa pe lista celor care „încurajează ostilitățile”.

„Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: 'Ajunge'”, a afirmat președintele brazilian.

Casa Albă l-a criticat în termeni duri pe președintele Braziliei, acuzându-l pe acesta că rostogolește mai departe propaganda rusă și chineză privind războiul declanșat de Vladimir Putin.

Președintele Braziliei afirmase anterior că Ucraina ar trebui să renunțe la Crimeea pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia, propunere respinsă de Kiev.

Vineri mai devreme, Ministerul de Externe al Rusiei a spus într-un comunicat că ministrul Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri despre perspectivele soluționării conflictului din Ucraina în cadrul unei întâlniri la Moscova, relatează Reuters.

Li a fost într-un turneu prin capitalele europene, inclusiv Kiev.

Într-o întâlnire cu oficiali din Uniunea Europeană la Bruxelles, joi, Li a spus că China a susținut întotdeauna o poziție obiectivă și justă cu privire la problema ucraineană și a promovat în mod activ discuțiile de pace.

Lula a refuzat o invitație a lui Putin în Rusia

Lula a scris pe Twitter că i-a mulțumit și lui Putin pentru invitația de a participa la un forum economic la Sankt Petersburg, dar a fost nevoit să o refuze, deoarece „nu poate vizita Rusia în acest moment”.

Reamintim că pe numele lui Vladimir Putin a fost emis pe 17 martie un mandat de arestare, Curtea Penală Internațională (CPI) acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.