Tbilisi nu-şi poate permite să impună Rusiei sancţiuni care ar „devasta” economia georgiană, a declarat miercuri premierul acestei ţări, Irakli Garibaşvili, la un forum din Qatar, transmit agențiile AFP și Agerpres.

Prim-ministrul Georgiei, Irakli GaribaşviliFoto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

La câteva zile după restabilirea legăturilor aeriene între Tbilisi şi Moscova, în plin război în Ucraina, liderul georgian a apărat poziţia ţării sale în faţa criticilor internaţionale.

„Nu numai că am aduce prejudicii Georgiei, dar ne-am devasta de asemenea economia şi am pune în pericol interesele ţării şi ale poporului nostru dacă am impune Rusiei orice formă de sancţiuni economice”, a spus el, subliniind că schimburile comerciale bilaterale se ridică la circa 1 miliard de dolari pe an.

Georgia, o fostă republică sovietică din Caucaz, s-a confruntat cu Rusia în 2008 într-un blitzkrieg care s-a încheiat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei a două republici separatiste pro-ruse, Osetia de Sud şi Abhazia, care s-au separat de Georgia în 1992.

Ţara doreşte oficial să adere la Uniunea Europeană şi NATO, dar ONG-urile şi activiştii opoziţiei acuză partidul de guvernământ Visul Georgian că încurajează o derivă autoritară.

„Războiul nostru nu a fost un război, iar războiul ucrainean este un război?”

Irakli Garibaşvili a criticat inacţiunea comunităţii internaţionale de la acea vreme, „care a continuat să trateze în mod normal cu Rusia”.

„Unde este logica? Războiul nostru nu a fost un război, iar războiul ucrainean este un război”, s-a întrebat el, amintind că Rusia a cucerit 20% din teritoriul georgian în 2008 şi a instalat acolo două baze militare.

„Nimeni nu ştie” cum se va încheia războiul din Ucraina, a adăugat premierul georgian, deplângând lipsa de măsuri pentru „a încuraja discuţiile de pace”.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost unul dintre principalele subiecte discutate la Forumul Economic din Qatar.

Marţi, premierul ungar Viktor Orban a pledat pentru negocieri cu Moscova, apreciind că Kievul nu poate câştiga războiul.

Dar, pentru fostul şef al CIA David Petraeus, liderul ungar s-a plasat „de partea greşită a ceea ce va deveni istorie”.

Cu ajutorul SUA şi al Europei, Ucraina este în măsură să facă progrese majore împotriva forţelor ruse, a declarat marţi generalul american în retragere.

Citește și:

___