Autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au naționalizat apartamentul de lux din Crimeea al familiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri şeful acestei regiuni, Serghei Aksionov, citat de Interfax și News.ro.

Cladirea in care se afla apartamentul familiei ZelenskiFoto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

„Astăzi avem un alt lot de proprietăţi care merg la sesiunea (parlamentului din Crimeea - n.r.) - mari întreprinderi de vinificaţie, structuri bancare, apartamentul lui Zelenski şi alte proprietăţi ale tuturor celor care sprijină regimul antirus din Ucraina", a declarat Aksenov într-un comentariu video postat pe canalul său Telegram.

El a mulţumit preşedintelui Consiliului de Stat din Crimeea, Vladimir Konstantinov, şi parlamentarilor pentru activitatea lor în vederea naţionalizării bunurilor „oligarhilor ucraineni”.

„Aşa cum am promis, duşmanii Rusiei nu vor face bani în Crimeea rusă”, a adăugat Aksionov.

Anterior, oficialii din Crimeea - peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - anunţaseră că familia Zelenski deţine un apartament în complexul rezidenţial de lux Emperor din Livadia iar în luna decembrie a anului trecut au anunțat că intenționează să îl naționalizeze.

Anunțul a venit după ce în octombrie 2022 Consiliul de Stat din Crimeea a modificat legislaţia pentru a permite ca proprietăţile ţărilor şi cetăţenilor străini să fie recunoscute ca fiind proprietatea „republicii”.

Modificările se aplică bunurilor mobile şi imobile care au fost deţinute până la 24 februarie 2022.

Apartamentul lui Zelenski din Crimeea a stârnit controverse în Ucraina

Procesul de naţionalizare a început la sfârşitul toamnei anului trecut. Lista activelor a inclus, între altele, şantierul de construcţii navale „Zaliv”, lanţul de hipermarketuri „Novocentre”, cel mai mare producător de ciment din regiune, mai multe pensiuni, un cinematograf şi sute de alte bunuri.

Astfel, oameni de afaceri şi politicieni ucraineni, printre care Rinat Ahmetov, Ihor Kolomoiski, Serhi Taruta, Arseni Iaţeniuk şi Nestor Şufrici, şi-au pierdut proprietăţile din peninsulă. La întreprinderile naţionalizate a fost introdus un management temporar.

Proprietatea deținută de Zelenski în Crimeea a stârnit controverse la Kiev după ce acesta a devenit președinte în 2019, presa ucraineană descoperind în prima declarație de avere depusă de acesta că soția sa, Olena Zelenska, a cumpărat apartamentul plătind mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a acestuia.

În total, ea a plătit magnatului Oleksandr Buriak 63.893 de dolari pentru penthouse, echivalentul a 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă a proprietății la acel moment era între 3.000 şi 4.000 de dolari/mp.

Urmărește ultimele evoluții din a 455-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.