Consiliul Europei a anunțat că a înființat un „registru al daunelor”, intenționat ca o primă componentă a unui viitor mecanism de compensare, menit să ajute la tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, a anunțat organizația miercuri la încheierea unui summit de două zile de la Reykjavik, Islanda, relatează CNN.

Marija Pejcinovic Buric, Katrin Jakobsdottir, Denys Shmyhal si Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir Foto: Halldor KOLBEINS / AFP / Profimedia

De ce este este important acest registru al daunelor

Registrul — oficial numit „Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei” — va documenta „daunele, pierderile sau vătămările cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a spus Consiliul, într-o inițiativă care va dura o perioadă inițială de trei ani.

Sistemul este „vital” pentru ca Moscova fie considerată responsabilă pentru despăgubiri pentru victimele războiului, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretar general al COE.

„Este una dintre primele decizii obligatorii din punct de vedere juridic care trage Rusia la răspundere pentru actele sale”, a adăugat ea.

Consiliul Europei are 46 de state membre. Adunarea de la Reykjavik este doar al patrulea summit de la înființarea consiliului în 1949. „Prioritatea supremă” a summit-ului a fost sprijinirea Ucrainei în războiul Rusiei, potrivit site-ului COE.

„Registrul este un pas important către tragerea la răspundere pentru crimele comise în războiul brutal al Rusiei și un mesaj puternic de sprijin pentru Ucraina”, a declarat prim-ministrul islandez Katrín Jakobsdóttir.

Ce state membre sau observatoare nu au semnat încă acordul privind registrul daunelor

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus că registrul este „o piatră de hotar importantă pe drumul către justiție și reparații pentru Ucraina și ucrainenii care au suferit atât de mult din cauza acestui război”.

„Invităm alte state, din toate colțurile lumii, să se alăture Registrului de daune ca semn de sprijin pentru problema importantă a tragerii la răspundere a Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Patruzeci de națiuni - inclusiv unele, cum ar fi Statele Unite, Canada și Japonia, care au statut de observator la summit - s-au alăturat registrului, iar alte trei și-au exprimat intenția de a se alătura.

Nouă țări care sunt fie state membre, fie state observatoare la Consiliu nu au aderat încă la acord: Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Serbia, Turcia, Sfântul Scaun, Israel și Mexic.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.