Acordul privind transportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni, a declarat miercuri președintele turc Tayyip Erdogan, cu o zi înainte ca Rusia să fi renunțat la acesta motivând obstacolele privind exporturile sale de cereale și îngrășăminte, relatează Reuters. Informația a fost confirmată de Rusia.

Cereale ucraineneFoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Comentariile lui Erdogan, făcute într-un discurs adresat oficialilor partidului său AK, au venit după ce ultima navă în temeiul acordului - care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră și care urma să expire joi - a părăsit un port ucrainean.

„Acordul privind coridorul de cereale la Marea Neagră a fost prelungit cu două luni cu eforturile Turciei”, a spus el în discursul său televizat, mulțumind, de asemenea, liderilor rus și ucrainean și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru ajutorul acordat.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul de la Marea Neagră pentru primele 120 de zile în iulie anul trecut pentru a contribui la abordarea crizei alimentare globale care a fost agravată de invazia de către Moscova a Ucrainei, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume.

Moscova a fost de acord să prelungească acordul cu încă 120 de zile în noiembrie, dar apoi în martie a fost de acord cu o prelungire de 60 de zile - până pe 18 mai - cu excepția cazului în care o listă de cerințe privind propriile exporturi agricole este îndeplinită.

Pentru a convinge Rusia în iulie să permită exporturile de cereale la Marea Neagră, Națiunile Unite au convenit în același timp să ajute Moscova cu propriile transporturi agricole timp de trei ani.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul dincolo de data de 18 mai dacă nu îi vor fi îndeplinite anumite cerințe, respectiv eliminarea obstacolelor din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Rusia speră să se rezolve problema exporturilor de îngrășăminte

Rusia a confirmat miercuri declarația lui Erdogan privind acordul.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că acordul a fost extins pentru a ajuta țările aflate în nevoie, dar a adăugat că evaluarea generală a Rusiei asupra situației privind acordul „nu s-a schimbat”.

Rusia a fost de acord să prelungească miercuri un acord care să permită exportul sigur de cereale ucrainene la Marea Neagră, deoarece încă speră să poată fi depășite obstacolele din calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

„Încă nu ne pierdem speranța că problemele pe care le ridicăm vor fi rezolvate”, a spus Nebenzia reporterilor. "Cu cat mai repede cu atat mai bine."

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.