Numărul kazahilor care cred că Rusia ar putea invada fosta republică sovietică s-a dublat în ultimele șase luni, în contextul în care războiul din Ucraina continuă, arată un sondaj de opinie realizat miercuri de cercetătorii din Kazahstan, transmite Reuters.

Zhanaozen, KazahstanFoto: Vasily Shaposhnikov / AFP / Profimedia Images

Această națiune din Asia Centrală, cu 20 de milioane de locuitori, are legături istorice, economice și de securitate strânse cu Moscova, dar și-a menținut neutralitatea în conflictul din Ucraina, refuzând să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

Potrivit sondajului realizat de organizațiile neguvernamentale MediaNet și PaperLab între 3 și 12 mai, efectuat pe 1.100 de respondenți, aproape 60% sunt de asemenea neutre în ceea ce privește războiul, 12,8% susțin Rusia și 21,1% susțin Ucraina, cifre similare cu cele produse de un sondaj similar din decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, numărul celor care cred că Rusia ar putea invada și Kazahstanul a crescut la 15%, de la 8,3% în sondajul anterior.

Aproape o treime dintre respondenți au declarat că percepția lor asupra Rusiei s-a înrăutățit din cauza războiului, peste jumătate au spus că nu s-a schimbat și doar 4,7% au spus că s-a îmbunătățit.

În Kazahstan locuiesc aproximativ 3 milioane de etnici ruși și împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră terestră continuă din lume.

Astana are, de asemenea, legături strânse cu China, un alt vecin gigant, și cu Occidentul, care a investit sute de miliarde de dolari în industria sa de petrol și gaze.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.