Ministerul rus de Externe a anunțat marți că expulzează un diplomat moldovean după ce ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a declarat că a avut discuții constructive cu partea rusă, relatează Reuters.

Sediul ministerului rus de ExterneFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Presa de stat rusă a scris marți dimineața că Lilian Darii, ambasadorul Chișinăului la Moscova, a fost convocat pentru discuții la MAE rus.

După ce a ieșit de la întâlnire Darii a declarat în faţa jurnaliştilor ruşi că a avut o „discuţie constructivă” cu partea rusă.

„Există o rutină diplomatică. Uneori este necesar să se discute unele probleme. Azi a fost o astfel de zi”, a spus diplomatul moldovean, întrebat despre motivele vizitei.

De asemenea, el a apreciat drept „pozitiv” caracterul discuţiei, potrivit agenției TASS. „În cheie constructivă”, a declarat el, întrebat fiind cum a fost discuţia.

Presa de stat rusă a mai scris că ambasadorul Republicii Moldova s-a aflat în clădirea Ministerului rus de Externe circa 30 de minute.

Anunțul Rusiei după „discuția constructivă” cu ambasadorul moldovean

Însă Ministerul rus de Externe a anunțat marți că expulează un diplomat moldovean ca măsură de retorsiune pentru expulzarea de săptămâna trecută a unui diplomat rus de la Chișinău.

MAE rus a mai precizat într-un comunicat de presă că acesta a fost motivul convocării lui Darii pentru discuții, dar și pentru a protesta pe lângă acesta pentru ceea ce diplomația rusă a descris drept „pași neprietenoși față de Rusia” și „afirmații constante anti-rusești” ale guvernului de la Chișinău.

Un purtător de cuvânt al executivului moldovean a pus expulzarea respectivă pe seama acțiunilor ambasadei ruse față de grănicerii moldoveni care au refuzat să lase să intre în țară o delegație rusă condusă de Șeful republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin despre care Chișinăul afirmă că a fost trimis în țară pentru a influența alegerile din regiunea Găgăuzia.

Delegaţia condusă de Minnihanov, din care făcea parte și un mitropolit rus, urma să participe o manifestație electorală în această regiune semiautonomă din Rep. Moldova, unde în 30 aprilie vor fi alegeri pentru desemnarea başcanului (şeful regiunii).

Surse de la Chișinău au comunicat pentru DW că Minnihanov fusese avertizat să nu meargă în Republica Moldova, iar faptul că și-a forțat intrarea denotă că scopul vizitei lui era să provoace autoritățile moldovene.

Rustam Minnihanov - un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale.

Relațiile dintre Rusia și Rep. Moldova s-au deteriorat semnificativ după ce în țara vecină a ajuns la putere guvernul pro-occidental al președintelui Maia Sandu, care a acuzat de mai multe ori Moscova că a încercat să destabilizeze țara după ce a invadat Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.