Ministrul italian al Justiției a luat măsuri disciplinare împotriva a trei judecători care au acordat arest la domiciliu unui om de afaceri rus care risca să fie extrădat în SUA și care ulterior a evadat, fugind în Rusia, au declarat miercuri două surse familiarizate cu acest subiect, informează Reuters.

Artem UssFoto: Unk / Zuma Press / Profimedia

Artem Uss urma să fie acuzat în SUA pentru expedierea de petrol din Venezuela, încălcând sancțiunile, și pentru fraudă bancară.

Procurorii americani l-au acuzat anul trecut pe Uss și pe alți patru cetățeni ruși că au expediat tehnologie militară cumpărată de la producători americani către cumpărători ruși, o parte din ea ajungând pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit The Guardian.

Suspectul a părăsit luna trecută locuința sa din Basiglio, la periferia orașului Milano, la o zi după ce un tribunal din Milano a fost de acord să fie extrădat în SUA. Eticheta sa electronică a declanșat o alarmă, dar Uss a fugit până când poliția a ajuns la proprietate.

Potrivit surselor, ministrul italian Carlo Nordio îi acuză pe judecătorii Curții de Apel din Milano de „neglijență gravă și impardonabilă" pentru că i-au acordat suspectului arest la domiciliu în noiembrie anul trecut, în ciuda opoziției Parchetului General.

Procurorii au subliniat că suspectul are resurse financiare importante, fiind fiul guvernatorului unei regiuni din Siberia, și că există un pericol real de a fugi.

Surse judiciare au declarat că este neobișnuit ca guvernul să intre în fondul deciziilor tehnice emise de sistemul judiciar, care este autonom față de puterea executivă.

Fuga rusului a stânjenit guvernul, iar premierul Giorgia Meloni a criticat, de asemenea, decizia inițială de a-i acorda lui Uss arest la domiciliu.

Curtea de Apel din Milano a răspuns că procurorii și ministerul justiției ar fi putut face apel împotriva acestei decizii.

Ministrul Nordio este așteptat joi în parlament pentru a prezenta parlamentarilor un raport cu privire la acest caz.