Armata ucraineană a prezentat marți după-amiaza blindatele AMX-10 RC pe care le-a primit din partea Franței, ministrul Apărării Oleksii Reznikov afirmând că militarii Kievului le-au poreclit „puști cu lunetă pe roți”, relatează Ukraîinska Pravda.

Blindat AMX-10 RCFoto: Frederic Petry / AFP / Profimedia Images

„Pușcașii Marini și-au salutat noua cavalerie produsă în Franța, vehiculele AMX-10! Am scos-o la o tură împreună cu războinicii noștri și am convenit să numim AMX-10 'pușca cu lunetă pe roți rapide'”, a afirmat Oleksii Reznikov pe pagina sa de Twitter.

El le-a mulțumit pentru blindate ministrului francez al Apărării Sebastien Lecornu, președintelui Emmanuel Macron și poporului francez pentru „sprijinul puternic”.

„Aceste mașinării rapide, moderne, cu tunuri puternice ne vor ajuta să ne eliberăm teritoriul. Așa arată Libertatea, Egalitatea și Fraternitatea. Trăiască Franța! Trăiască Ucraina”, și-a încheiat el mesajul.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat la începutul lunii ianuarie a acestui an că Franța va furniza ucrainei blindate AMX-10 RC, acestea fiind un vehicul de recunoaștere armat cu mobilitate ridicată care transportă patru persoane.

Tot mai multe vehicule de luptă occidentale în arsenalul Ucrainei

AMX-10 RC este înarmat cu un tun puternic cu calibrul de 105mm care îi face silueta impunătoare și i-a atras porecla de „tanc pe roți”. Aceste blindate au luat parte la Războiul din Golf și cel din Afganistan, precum și la mai multe operațiuni militare ale Franței în Africa.

Presa franceză a scris anterior că guvernul lui Macron a convenit să transfere întâi un lot de 14 blindate AMX-10 RC și că numărul acestora va crește ulterior la 40.

La sfârșitul lunii martie tot ministrul ucrainean al Apărării a prezentat și tancurile Challenger 2 primite de Ucraina din Marea Britanie, afirmând că acestea vor fi aruncate în curând în luptă.

Iar săptămâna trecută armata britanică a publicat o înregistrare video cu un alt vechicul greu de luptă pregătit pentru forțele armate ale Kievului, obuzierele obuzierele AS-90 cu calibrul de 155 milimetri.

Ucraina a primit deja de asemenea și o bună parte a tancurilor grele Leopard 2 promise de Polonia și alte țări partenere.

Urmărește ultimele evoluții din a 419-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.